Erişilebilirlik

Cumhuriyetçi Parti Kurultayı Sona Erdi


Cumhuriyetçi Parti Ulusal Kurultayı sona erdi. Partinin başkan adayı John McCain, dün gece kurultayın kapanışında yaptığı konuşmada başkan adaylığını kabul ettiğini açıkladı.

St. Paul kentinde düzenlenen kurultayın son gecesinde Cumhuriyetçi aday, salonda toplanan binlerce delegeden büyük alkış aldı.

Adaylığı kabul konuşmasında McCain, başkan olursa Washington’u tam anlamıyla ‘sarsma’ sözü verdi, John McCain Amerika’yı yeniden barış ve refah yoluna sokma konusunda gerekirse partizan davranışları aşıp siyasi rakiplerine el uzatacağını söyledi. Dört günlük Cumhuriyetçi Parti kurultayında ulusal güvenlik konularına ağırlık verilmiş, ekonominin konuşulmaması, rakip Demokrat cephede tepkiye yolaçmıştı.

Geleneksel olarak parti kurultayları sembolik ve kutlama havasında yapılıyor olsa da Cumhuriyetçi P arti’nin bu kurultayı Gustav Kasırgası’na tesadüf etmesinden ötürü daha sakin geçmiş, faaliyetlerin çoğu sınırlanmıştı. Ancak kurultayın son gecesi ilk üç günün acısını çıkarır nitelikte oldu. Senatör Lindsey Graham, eski İç Güvenlik Bakanı Tom Ridge, ve John McCain’in eşi Cindy nin de yer aldığı konuşmacıların değişimi sırasında zaman zaman müzikler çalındı ve kurultayın son gecesi son derece coşkulu bir havada geçti.

72 yaşındaki Arizona Senatörü, geçen yıl kendi partisinden başkan aday adayı olduğunda, bu noktaya gelebileceği son derece kuşkuluydu. McCain, seçilmesi durumunda bu göreve ilk döneminde gelen en yaşlı başkan olacak.

McCain konuşmasında yardımcısı Alaska Valisi Sarah Palin’i övdü ve değişim getirmek için doğru bir ortak seçtiğini söyledi.

John McCain, ayrıca Demokrat rakibi Barack Obama’yı eleştirdi ve Obama’nın vergilerle devlet harcamalarını artıracağını kaydetti.

Irak’ta Amerikan askerlerinin artırılmasını da savunan Cumhuriyetçi aday, bu artırımın orduyu ‘moral bozucu’ bir yenilgiden kurtardığını söyledi.

Kurultay sırasında John McCain’in sözleri bazı protestocular tarafından bölündü. Savaş karşıtı sloganlar atan göstericiler, salondan çıkarılırken, Cumhuriyetçi aday, dinleyicilerinden, “parazit” olarak nitelediği protestocuların faaliyetlerinden etkilenmemesini istedi.

Geçen ay Gürcistan’a saldıran Rusya da McCain’in eleştirilerine hedef oldu. John McCain, Rus liderleri petrol sayesinde zengin olan, güç sayesinde yolsuzluğa bulaşan, demokratik ideallerle, sorumlu güç olmanın yükümlülüklerini reddeden kişiler olarak tanımladı. Gürcistan’ın Bakü-Tiflis-Ceyhan boru hattının güzergahı üzerinde olduğuna işaret eden McCain, Rusya’nın bu küçük devleti petrol dağıtımını denetlemek için işgal ettiğini öne sürdü. Cumhuriyetçi başkan adayı, Moskova’nın diğer komşularını korkutmaya ve Çarlık Rusyası’nı diriltmeye çalıştığını da iddia etti. Gürcistan’a destek veren John McCain, “Soğuk Savaş’ın yeniden geri gelmemesi için Rusya’yla ikili ilişkileri geliştirmeye çalışacağım” diye konuştu.

Amerika’da 2008 Başkan seçimlerinin önemli aşamalarından sayılan parti kurultaylarının bitmesinin ardından, önümüzdeki iki ay boyunca seçim heyecanı yaşanacak, başkan ve başkan yardımcısı adayları, kampanyalarını sürdürecek, zaman zaman gergin geçecek tartışma programlarına katılacak ve seçimlerin yapılacağı 4 Kasım tarihine kadar seçmenlerin gönlünü kazanmaya çalışacak.

Cumhuriyetçi Parti Indiana Delegesi Ersal Özdemir Amerika'nın Sesi'nin sorularını yanıtladı. Söyleşiyi yukarıdakin Windows Media bağlantısına tıklayarak dinleyebilirsiniz.

XS
SM
MD
LG