Erişilebilirlik

Almanlar Obama'yı Destekliyor


Amerika’daki başkanlık seçim sürecinin çok yakından izlendiği ülkelerin başında Almanya geliyor. Alman kamuoyunda Demokrat aday Barack Obama’ya olan destek, Cumhuriyetçi aday John McCain’den çok daha fazla.

Alman siyasetçiler, Amerikan-Alman ilişkilerinin geleceğini seçimlerin olası sonuçlarıyla ilişkilendiriyorlar. Kamuoyunun büyük çoğunluğu ise Obama’ya destek veriyor. Yapılan son anketlere göre, Almanların yüzde 74’ü Demokrat Parti adayının başkanlığa seçilmesini arzuluyor, Mc Cain diyenlerin oranı ise sadece yüzde 11.

Demokrat Parti adayı Barack Obama Temmuz ayı sonunda başkent Berlin’de 200 bin kişiye hitaben bir konuşma yapmış, Alman medyası günlerce bu mitingi ülkenin bir numaralı gündeminde tutmuştu. Yorumcuların ‘Obama çılgınlığı’ olarak tanımladıkları bu durum, dozajı azalmadan sürüyor. Kamuoyunda olduğu gibi medyada da Obama’dan yana olanların ağırlığı hissediliyor. Gazeteler, televizyonlar seçimler sanki Almanya’da yapılacakmışçasına hemen hergün Obama’yla ilgili haberleri, politikaları ile ilgili analizleri ve değişik magazin nitelikli röportajları konu olarak işliyor.

Buna karşılık McCain ile ilgili haber ve yorumlara çok nadir yer veriliyor. Berlin’deki siyasi gözlemciler, seçim öncesinde bu tablonun değişeceğine inanmıyor ve neden olarak iki dönemdir
Başkanlık koltuğunda oturan Cumhuriyetçi George W. Bush döneminde zedelenen Amerikan-Alman ilişkilerini gösteriyorlar. Yapılan araştırmalara göre Alman halkının çoğunluğu, Demokrat Partili Obama’nın seçilmesi durumunda, Irak ve Afganistan sorunlarının çözüleceğini, ayrıca ikili siyasi ve ekonomik ilişkilerin yeniden eski düzeyine geleceğini düşünüyor. McCain ise şu andaki politikaların devamı olarak niteleniyor.

Bu arada McCain’in Obama’nın Berlin mitingini, ardından da Almanya’nın Afganistan politikalarını eleştiren açıklamalarının, Cumhuriyetçi Parti adayının ülkedeki imajına zarar verdiği de gözlemleniyor. McCain, Berlin’i Afganistan konusunda yeteri kadar angajman göstermemekle suçlamış, koalisyon ortağı Sosyaldemokratlarla muhalefet partilerinin NATO askerlerinin çekilmesi yönündeki taleplerini ise ‘ortak çıkarlara zarar veren, yanlış zamanda yanlış istekler’ olarak nitelemişti.

Bu arada muhafazakar çizgisine rağmen Başbakan Merkel’in Birlik Partileri’nin bile McCain’den yana açık tavır almaması dikkati çekiyor. Birlik Partileri göçmenler sözcüsü Bülent Arslan, Almanya’daki McCain’e olan yaklaşımı Obama’ya olan ilgiyle gerekçelendiriyor.

Obama-McCain yarışında Alman siyaset ve kamuoyunun taraflı olarak nitelenebilecek yaklaşımını kanıtlayan başka bir olay ise, Alman partilerinin Demokratların ve Cumhuriyetçilerin seçim kurultaylarına yaklaşımları. Geçen haftaki Demokrat Parti kurultayına Birlik Partileri dışında Alman Parlamentosu’ndaki tüm partiler genel sekreter düzeyinde kalabalık heyetler gönderimişti, hatta Sosyal Demokrat Parti SPD Obama’nın seçim kampanyasını gelecek yılki federal seçimlere örnek alacağını açıklamıştı. Cumhuriyetçi Parti’nin Minneapolis’deki kurultayına Almanya’dan katılan üst düzey tek bir siyasetçi bile bulunmuyor.


XS
SM
MD
LG