Erişilebilirlik

Filistin Müzakereleri Kudüs Açmazında


Filistin yönetimi lideri Mahmut Abbas’ın bir danışmanı, İsrail’i Ortadoğu barış sürecini aksatmakla suçladı ve Filistin’in tek taraflı bağımsızlık ilan etmesi gerektiğini söyledi.

Yaser Abed Rabo’nun bu açıklamasından sonraysa Filistinli üst düzey müzakereciler, tek taraflı bağımsızlığa karşı olduklarını dile getirdiler.

İsrail ile pazarlıkların ilerlememesinden yakınan ve İsrail tarafının barış konusunda samimiyetsiz olduğunu ileri süren Filistin Yönetimi Lideri Mahmud Abbas’ın yardımcısı Yasser Abed Rabbo "Bu koşullarda tek taraflı bağımsızlık ilan edebiliriz," dedi.

İsrail ile yapılan görüşmelerde Filistin Pazarlık ekibinde de görev alan Rabbo, "Eğer yerleşim yerlerinin durdurulması yönünde adımlar atılmazsa ve pazarlıklarda ciddiyet ve samimiyet görmezsek tek taraflı bağımsızlık ilanı sözkonusudur," şeklinde konuştu. Ancak Filistin tarafının baş müzakerecisi Ahmet Kurey Rabbo’nun bu açıklamasını yalanlayarak böylesi bir konunun gündemlerinde olmadığını ifade etti. İsrail tarafı ile ciddi görüşmeler yapıldığını ancak henüz bir ilerleme sağlanamadığını kaydetti.

Öte yandan Salı akşamüzeri biraraya gelen İsrail Başbakanı Ehud Olmert ve Filistin Yönetimi Lideri Mahmud Abbas’ın toplantıda ne konuştukları konusunda medyaya taban tabana zıt bilgiler gelmeye devam ediyor.

İsrail tarafı bu görüşmede Kudüs konusunda bir fikir alışverişi olmadığını ileri sürerken Filistin tarafı "Kudüs’ü konuştuk," diyor.

İsrail Başbakanı Ehud Olmert hükümetin aşırı dinci ortağı Şaas Partisi tarafından Filistin ile Kudüs’ü konuşmama konusunda uyarı almıştı. Kudüs’ün ikiye bölünmesi gibi bir olasılığı dahi kabul etmeyeceklerini ifade eden Şaas Partililer Olmert konuyu masaya getirirse hükümetten istifa edeceği tehdidinde bulunmuştu.

Filistin için ise Kudüs’ün nihai statüsü olmasa olmaz konuların başında geliyor. Filistin yönetimi Bağımsız Filistin devletinin kurulması halinde Doğu Kudüs’ü başkent ilan edecek.

Olmert- Abbas görüşmesi sonrasında tarafların yaptıkları açıklamalardaki tek ortak bilgi iki liderin tarafların müzakere başkanlarını temel konuların bir listesini yapması hakkında görevlendirmiş olması.

İsrail Dışişleri Bakanı Tzpi Livni ve Ahmet Kurey iki haftaya kadar pazarlığa oturulacak konuların birer sıralamasını yaparak masaya getirecekler.

Filistin tarafı yerleşim yerleri, Kudüs’ün nihai statüsü ve mültecilerin eve dönüş haklarının en başta konuşulmasını istiyor. İsrail tarafının listesinde ise bunlar yok. İsrail öncelikli olarak "Barış kültürü"nün oluşturulmasına yönelik gündelik hayata dair tarafların alacağı pozisyonların konuşulmasından yana.

XS
SM
MD
LG