Erişilebilirlik

Merkel Olmert Görüşmesi


İsrail önümüzdeki Mart ayında kuruluşunun 60'ıncı kuruluş yıldönümünü kutlayacak. Başbakan Ehud Olmert’in bundan birkaç hafta öncesinde Almanya’yı ziyaret etmesi siyasi yorumcular tarafından önemli bir jest olarak nitelendi.

Almanya, Nazi döneminde Yahudi’lere yapılan eziyetten ötürü, dış politikasının temel noktalarından biri olarak, İkinci Dünya Savaşı sonrasında kurulan İsrail’in güvenliğini tanımlıyor ve bununla bağlantılı Ortadoğu Barış Süreci konusunda da özel sorumluluk üstleniyor.

Başbakan Merkel döneminde daha da ivme kazanan bu yaklaşım sonucunda iki devlet arasındaki ilişkiler en güçlü dönemlerinden birini yaşıyor. İsrail Başbakanı Ehud Olmert toplam üç gün süren Berlin ziyaretinde, İsrail Devleti’nin 60’ıncı kuruluş yıldönümü kapsamında Mart ayında ilk kez Alman-İsrail ortak hükümet toplantısı yapılacağını ve Merkel'in de İsrail Parlamentosu Knesset'de milletvekillerine hitap edeceğini açıklayarak ilişkilerin ne kadar sıkı olduğunu vurguladı.

Merkel ile Olmert gerçekleştirdikleri iki toplantı sonrasında ortak basın açıklamalarında, İran Yönetimi'ne de gözdağı verdiler. Başbakan Merkel, İran halkını cezalandırmak istemediklerini ancak İran'ın uranyum zenginleştirme faaliyetlerini durdurmak zorunda olduğunu söyledi. Olmert ise, bu alanda en sağlıklı olanın diplomatik yoldan çözüme gitmek olduğuna dikkat çekti, ancak İran'a yönelik ‘askeri seçeneğin dışlanmadığını’ da ifade etti.

Olmert’in Merkel’le birlikte ortak tavır aldığı bir diğer konu İsrail-Filistin sorunu oldu. İsrail Başbakanı Ehud Olmert, İsrail'in Gazze şeridindeki her türlü terör atağını, akla gelebilecek her türlü yöntemle geri püskürteceğini söyledi, ayrıca Filistin sorununa geniş kapsamlı bir çözüm için güvence verdi. İsrail Başbakanı, bu alanda görüşmelere açık ve diyalog yanlısı olduklarının da altını çizdi.

Başbakan Merkel ise iki devletli çözümden yana olduğunu ve Ortadoğu Dörtlüsü’nün bu alandaki tüm girişimlerine Almanya’nın sonsuz destek vereceğini açıkladı. Olmert Berlin ziyareti kapsamında, Federal Cumhurbaşkanı Horst Köhler ve Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier ile de bir araya geldi.
XS
SM
MD
LG