Erişilebilirlik

'Türkiye Tepki Göstermek Zorundadır'


Washington’daki temaslarını tamamlayan Türkiye Büyük Millet Meclisi heyeti, Ermeni soykırımı iddialarıyla ilgili 106 sayılı tasarının Temsilciler Meclisi Dışişleri Komisyonu’nda kabul edilmesinin, Türk Amerikan ilişkilerine zarar vereceğini belirtti. Milletvekilleri, Washington’dan ayrılmadan önce, Türkiye Büyükelçiliğinde bir basın toplantısı düzenledi.

Türkiye’nin Washington Büyükelçisi Nabi Şensoy, Ermeni soykırımı iddialarına ilişkin 106 sayılı tasarının Temsilciler Meclisi Dışişleri Komisyonu’nda kabul edilmesinin, Türkiye’de büyük bir tepkiye yol açmasının tabi olduğunu belirtti. Amerikan yönetiminin tasarının geçmemesi için yoğun çaba gösterdiğinin unutulmaması gerektiğini vurgulayan Büyükelçi Şensoy, ancak “bütün çabalara rağmen, tasarının Genel Kurulun gündemine alınması söz konusudur” dedi. Şensoy ayrıca, tasarının çok az bir oy farkıyla geçmiş olmasına dikkati çekti.

Adalet ve Kalkınma Partisi İstanbul Milletvekili Egemen Bağış, tasarının kabulünün Türkiye’de yaşayan Ermenilere fatura edilmemesinin önemine işaret etti; tasarının kabulüyle, kaybeden tarafın Türk – Amerikan ilişkileri ve Türkiye – Ermenistan ilişkileri olduğunu belirtti.

Bağış şöyle konuştu: “Ben de Bush yönetiminin bunun engellenmesi için büyük çaba sarf ettiğini gördüm. Türk milleti üzülmüştür. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının kalbi kırılmıştır. Bu kırılan kalbi tedavi etmek kolay değildir. Bunun sorumluluğu da Amerikalıların ve Amerikan yönetiminindir. Şu noktadan itibaren, tasarının Genel Kurul’un gündemine alınması sürecinde, Yönetimin göstereceği performansı yakından takip edeceğiz. PKK konusunda Amerikan yönetiminin göstereceği tutumu çok yakından takip edeceğiz. Bu konularda gösterecekleri samimiyetle Türk milletinin gönlünü kazanma ihtimalleri vardır. Yoksa, gerçekten bu hepimiz için üzücü bir netice olmuştur.”

Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul Milletvekili Şükrü Elekdağ da, tasarının, Amerikan yönetiminin siyasi olarak zayıf olduğu bir dönemde geçtiğini söyledi. Elekdağ, oylama sırasında, tasarıya karşı oy kullanan milletvekillerinin bile, 1915 olaylarının tarihi açıdan tartışmalı bir konu olduğunu belirtmemesini üzüntüyle karşıladığını vurguladı. Elekdağ, Türkiye’de kaçak olarak çalışan Ermeni vatandaşlarına göz yumma politikasının değiştirilmesi gerekebileceğini belirtti.

Elekdağ, şöyle konuştu: “Bunun Türk Amerikan ilişkileri üzerinde muhakkak tesiri olacaktır. Şimdi, biz burada, tehdit edecek durumda değiliz. Bu doğru olmaz; diplomatik bakımdan da doğru olmaz. Fakat bunlar Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından da değerlendirilecektir.”

Milliyetçi Hareket Partisi İstanbul Milletvekili Gündüz Aktan ise, Türkiye’nin çok ciddi bir tepki göstermesi gerektiğini vurguladı: "Türkiye’den çok ciddi bir karşılık bekliyorlar. Karşılığın ne olması gerektiği konusunda da bazıları atıfta bulundu. Bu şartlar altında Türkiye bu karşılığı vermezse, bunu göstermezse devlet ciddiyetini kaybedecektir, bunu göstermezse varlığını kaybedecektir. Bunu gösteremezseniz dış politikada da olağanüstü zemin kaybedersiniz."

Gündüz Aktan, “eğer tasarı Genel Kurulda da kabul edilirse, Türkiye’yle Amerika arasında hukuki bir ihtilaf yaşanacağını” belirtti.

XS
SM
MD
LG