Erişilebilirlik

İsrail Gazze'deki Fiili İşgalini Bitirdi


İsrail, 38 yıl süren Gazze işgalini sona erdirdi. Bölgedeki son İsrail birlikleri sabah güneş doğmadan Gazze’den çekilecek.

Gazze işgalinin sona ermesiyle ilgili konuşan İsrail Dışişleri Bakanı Silvan Şalom, “Sıra Filistinliler’de. Filistinli liderler, bizlerle siyasi diyaloglarını güçlendirmek için artık terör örgütleriyle birlikte yaşamaktan vazgeçmelidir,” diye konuştu.

Gazze’deki Neve Dekalim yerleşim biriminde düzenlenen resmi bir törenle İsrail bayrağı gönderden indirildi. Filistinli yetkililerse, İsrail’in Gazze sınırındaki bir geçiş kapısını kapatmasını protesto etmek amacıyla törene katılmayı reddetti. Filistinli milletvekili Hanan Aşravi, “İsrail hala sınırları kontrol ediyorsa, işgal devam ediyor demektir,” sözleriyle tepkisini dile getirdi.

Hanan Aşravi, “Çekilme planı, Gazze’yi yeniden işgal altına almak, burada kolektif bir hapishane yaratmak için hazırlanmıştır,” görüşünü savundu.

Bu arada İsrail Bakanlar Kurulu bugünkü toplantısında, Gazze’deki 19 sinagogun yıkılmaması konusunda karar aldı. Filistinli yetkililerse, boşaltılan 19 sinagogun koruma altına alınmayacağını bildirmişti.

İsrail, daha önce sinagogları yıkmayı planlıyordu, ancak muhafazakar kesim, bu binaların yıkılmasının dine aykırı olduğunu iddia ederek, plana karşı çıktı.

Yarın İsrail askerlerinin çekilmesinin ardından, bin 500 kadar Filistin askeri, geçen ay boşaltılan Yahudi yerleşim birimlerine konuşlandırılacak.
XS
SM
MD
LG