Erişilebilirlik

Arafat'ın Ölüm Raporu Ele Geçirildi


Filistin Yönetimi'nin eski başkanı, Filistinlilerin efsanevi lideri Yaser Arafat'ın ölümünün üzerinden hemen hemen bir yıl geçti.

11 Kasım 2004 de hayatını yitiren Arafat Fransa'da hastanede olduğu günlerde doktorları kesin bir hastalık nedeni açıklamamış, ölümünün ardından da özellikle sokaktaki Filistinli, Arafat'ı İsrail'in zehirlediğine inanmıştı.

Bugün İsrail medyası Fransa'daki doktorların açıkladıkları ölüm raporunu kitap haline getiren iki İsrailli gazetecinin haberini manşete taşıdı. “Savaş” adlı kitapta Arafat'ın ölümünden sonra doktorların hazırladıkları rapor inceleniyor.

Rapora göre Yaser Arafat 3 nedenle ölmüş olabilir: Zehirlenme, AİDS veya enfeksiyon. Kitabın yazarları bu ihtimalleri çeşitli uzmanlara soruyor ve yanıtlarını alıyor.

Arafat'ın son günlerinde tedavisinde yanında bulunmayan ancak uzun yıllar kişisel doktorluğunu yapmış olan Eşref El Kurdi, Fransa'da Arafat'ın kanında HİV virüsü bulunduğunu bildiğini ancak bunun zehirlenmeyi gizlemek için kasıtlı olarak liderin vücuduna konduğunu iddia ediyor.

Pek çok Filistin üst düzey yetkilisi ise Arafat'ın İsrail tarafından bir şekilde zehirlendiğine inanıyor. İsrail Başbakanı Ariel Sharon'un ofisi ve kurmayları ise bu iddiayı "saçmalık" olarak değerlendiriyor.

İsrail Hemotolojistler Birliği Başkanı Gil Lugassi ise raporu " tipik AİDS vakası" şeklinde yorumlarken Arafat'ın son dönemde gösterdiği hızlı fiziksel çöküşü de buna bağlıyor. Yine İsrailli bir AİDS uzmanı ise Fransız doktorların verdiği rapordaki 2 hafta içinde baş gösteren hızlı ölümün HİV virüsünden olamayacağını iddia etmekte. Bu uzman, "İshal, kusma, sindirim sistemindeki büyük hasar ve bundan dolayı dolaşım sisteminin iflas etmesini" ölüm sebebi olarak gösteriyor ve "Arafat AİDS nedeniyle ölmüş olamaz” diyor.

İsrail'in tanınmış iç hastalıkları uzmanlarından biri ise raporu okuduktan sonra belirtilen semptomların Yaser Arafat'ın ölümünden 1 ay kadar önce 12 Ekim'de akşam yemeği yemesinden sonra ortaya çıktığına, bunun da Arafat'ın zehirlenmiş olma ihtimalini arttırdığına dikkat çekiyor.

İsrail medyasında öne çıkan bir diğer gelişme de Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas'ın Birleşmiş Milletler ziyaretini ertelemesi hakkında.

Dün Gazze'de Filistin eski güvenlik şefi Musa Arafat'ın silahlı bir grup tarafından evinden çıkarılarak yol ortasında öldürülmesinin ardından Abbas, Gazze'nin Filistin yönetimine devredilmesinin de çok yaklaştığını belirterek bu iki nedenle New York'a gitmeyeceğini açıkladı. Abbas BM Genel Kurulu’na katılacaktı. Abbas'ın New York'ta İsrail Başbakanı Ariel Sharon ile de bir araya gelmesi bekleniyordu.

XS
SM
MD
LG