Erişilebilirlik

'Medyamız Avrupa'ya Servis Yapıyor'


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Dünya Kadınlar Günü nedeniyle İstanbul’da meydana gelen olaylarla ilgili olarak, kadınlara saldıran polisleri değil, basın yayın organlarını suçladı. Başbakan “Medyamız adeta Türkiye’yi Avrupa’ya, dünyaya ihbar etti” dedi.

Avrupa Parlamentosu bugün 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla Pazar günü İstanbul’da meydana gelen olaylar nedeniyle Türk polisini kınayan bir tasarıyı oylamaya hazırlanırken, Türkiye’de hükümet tavrını korumaya devam ediyor.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Dünya Kadınlar Günü nedeniyle İstanbul’da yapılan gösterilerle ilgili bütün televizyonların polisi eleştirdiğini ifade edere, “Medyamız adeta Türkiye’yi Avrupa’ya dünyaya ihbar etti” dedi.

Dün akşam özel bir televizyon kanalının canlı yayınına katılan Başbakan Erdoğan, gösteriye katılanların yasadışı terör örgütünün propagandasını yaptıklarını söyledi ve olayı "provokasyon" olarak niteledi. Emniyet görevlilerinin de provokasyona gelmemeleri gerektiğine işaret eden Başbakan, "Orada yere düşmüş bir bayana vurmayı doğrusu insani bulmuyorum. Böyle birşeyi yapmak yanlış," diye konuştu.

Televizyonları sürekli aynı görüntüleri vermekle de suçlayan Erdoğan, 11 Eylül saldırılarıyla ilgili Amerikan televizyonlarını örnek gösterdi ve "Allah aşkına bana söyler misiniz, televizyonlarda bir şey görebildiniz mi? Hemen kestiler attılar," dedi.

8 Mart gösterilerinin haftabaşında Ankara’da yapılan Türkiye-Avrupa Birliği troykası toplantısından hemen önce gerçekleşmesi, Ankara’da bulunan Avrupalı yetkililerin de olaylarla ilgili tepkilerine neden olmuştu. Avrupa Birliği yetkilileri gösterilerde polisin müdahelesinin ve aşırı güç kullanmasının doğru olmadığını bildirmişlerdi.

Bu arada Pazar günü meydana gelen olaylı 8 Mart gösterisiyle ilgili Dışişleri Bakanlığı’nın isteğiyle İçişleri Bakanlığı bir rapor hazırladı. Dışişleri Bakanlığı’ndaki incelemenin ardından Avrupa Birliği komisyonuna gönderilecek olan raporda olayların, yasadışı örgütlerin ısrarlı bir şekilde polisi tahrik etmesi sonucu çıktığı öne sürülüyor.

Raporda, ayrıca gruplara müdahele sırasında göstericilerin üzerinden demir çubuklar çıktığı, olaylar sırasında 4 polis memurunun yaralandığı, 2 polis otosuyla 3 motosikletin hasar gördüğü de yer alıyor.

Ankara’da olaylı 8 Mart gösterileri tartışılmaya devam edilirken, Başbakan Erdoğan bugün Demokrasi, Terörizm ve Güvenlik Zirvesi için İspanya’nın başkenti Madrid’e gidiyor. Erdoğan zirvede Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan ve Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Barrosso’yla görüşecek. Görüşmelerde Kıbrıs konusunun gündeme gelmesi bekleniyor. Ankara, adada çözümden yana tavrının devam ettiğini Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’ne birkez daha aktaracak.

XS
SM
MD
LG