Erişilebilirlik

AB: 'Türkiye'ye Hiç Yakışmadı'


8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla Pazar günü İstanbul’da düzenlenen gösterilerde polisin aşırı güç kullanması dün Ankara’da yapılan Türkiye-Avrupa Birliği Troykası toplantısına gölge düşürdü.

Troyka toplantısının ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, Avrupa Birliği dönem başkanı Lüksemburg’un Dışişleri Bakanı Jean Asselborn, gösterilerde kadınlara ve gençlere karşı kullanılan şiddeti görünce şaşırdıklarını söyledi. Asselborn ayrıca, “böyle görüntülerin Türkiye gibi açık ve hoşgörülü bir ülke görüntüsüne yakışmadığını” da ifade etti.

Konuyla ilgili tek tepki Lüksemburg Dışişleri Bakanı’ndan gelmedi. Avrupa Birliği Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu üyesi Olli Rehn de, olayların Avrupa kamuoyundaki Türkiye imajına gölge düşürdüğünü vurguladı.

Hükümet ise olaylarla ilgili olarak polisi eleştirmekten kaçındı. Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, herkesin hukuka uygun davranması gerektiğini belirtti ve“İçişleri bakanlığımız gerekli incelemeyi başlatmıştır” dedi. Dün yapılan Bakanlar Kurulu toplantısının ardından açıklama yapan Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek ise, Türkiye’deki güvenlik güçlerine haksızlık yapılmaması gerektiğini söyledi. Çiçek, “Avrupa Birliği ülkelerinde de polis küreselleşme karşıtlarını çiçeklerle karşılamıyor” dedi.

8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle Pazar günü, İstanbul-Fatih’te izinsiz gösteri yapmak isteyen bir gruba müdahale eden polis, 29’u kadın toplam 59 kişiyi gözaltına almıştı. Polislerin göstericilere müdahelesi sonucu bazı göstericiler yaralanmıştı.

Bu arada 8 Mart mitingi tertip komitesi, polisin aşırı şiddet kullanarak çok sayıda kişinin yaralanmasına ve ölüm tehlikesi atlatmasına sebebiyet verdiği iddiasıyla İstanbul Valiliği ve Çevik Kuvvet ekipleri hakkında suç duyurusunda bulundu.

Olaylı 8 Mart gösterilerinin yanısıra Kıbrıs konusu da dün yapılan Türkiye-Avrupa Birliği Troykası toplantısında ele alındı. Dün Başbakan Erdoğan ile görüşen Avrupa Birliği Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn, Kuzey Kıbrıs’ta yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçiminin ardından Ada’da çözüm için aktif rol oynamayı istediklerini anlattı. Rehn, müzakerelerin baharda yeniden başlayabileceğine de işaret etti.

Dün yapılan troyka toplantısında Ermeni soykırımı iddiaları da gündeme geldi. Avrupa da soykırım iddialarının giderek arttığını söyleyen Avrupa Birliği temsilcileri, bunun Türkiye’nin Avrupa Birliğine üyeliğine olumsuz etki yapabileceğini belirtti.

XS
SM
MD
LG