Erişilebilirlik

Bayram Namazında Cihat Çağrısı Tartışma Yarattı


ışid bayram namazı
ışid bayram namazı

Bayramın birinci günü İstanbul’da Ömerli yakınlarındaki bir piknik alanında namaz kılan bir grubun görüntülerinin IŞİD lehinde yayın yapan internet sitelerinde yayınlanmasının ardından bu grubun, IŞİD’le bağlantılı olduğu yolundaki haberler Türkiye’de çok sayıda yayın organında yer buldu

İnternet sitelerinde yer alan videoda beyaz entarili uzun sakallı bir kişinin bayram namazı sonrasında verdiği hutbede “Davetimiz hicret ve cihat. Tevbe suresi 20. Ayette Allah Teala şöyle buyuruyor: ‘İnanan, hicret eden ve Allah yolunda mallarıyla canlarıyla cihat eden kimselere Allah katında büyük dereceler vardır işte kurtulanlar onlardır.’ Allah Teala’dan dileğimiz bizi kendisini hakkıyla iman edenlerden eylesin. Hakkıyla yolunda cihat edenlerden eylesin. Allah’ım yeryüzünde senin rızan için cihat eden, hicret eden, sabreden tevhit ehli mücahitlere yardım et, atışlarını isabet ettir” demesi bu iddiayı güçlendirdi.

İslam Etütleri Tertip Komitesi: ‘Haberler iftira, IŞİD’le ilgimiz yok’

Ancak IŞİD haberleriyle öne çıkan tevhidigundem.com internet sitesine bir açıklama gönderen bayram namazı organizatörü İslami Etütleri Tertip Komitesi, bayram namazının IŞİD’le bir ilgisi olmadığını belirtti. Medyadaki yayınları ‘yalan haber’ ve ‘iftira’ olarak niteleyen İslami Etütleri Tertip Komitesi, “Öncelikle haberlerde iddia edildiği gibi yeni adı İslam Devleti olan Irak Şam İslam Devleti ile herhangi bir organik bağımız bulunmamaktadır. Aynı zamanda AKP ile ilişkilendirildiğimiz hususlarının hiçbirisinin gerçeklikle alakası yoktur. İftiraların temelini oluşturan duada ise yeryüzündeki zulme direnen bütün Müslümanlar kast edilmiştir” dedi.

Sezgin Tanrıkulu’dan soru önergesi

Ancak açıklama öncesinde Ömerli’deki namaz ve hutbe, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne taşındı. CHP İstanbul milletvekili Sezgin Tanrıkulu, İçişleri Bakanı Efkan Ala tarafından yanıtlanması istemiyle bir soru önergesi verdi.

Tanrıkulu, “IŞİD terör örgütünün Türkiye uzantısı olduğu iddia edilen gruba İstanbul'da kamp yeri veya yerleri tahsis edildiği iddiası doğru mudur? Bu grup kimdir? Kimlerden oluşmaktadır? 28 Temmuz 2014 günü IŞİD terör örgütünün Türkiye uzantısı olduğu iddia edilen grubun Türkiye de cihat ilanında bulunduğu iddiası doğru mudur?” şeklindeki sorularına yanıt istedi.

Erdal Aksünger: ‘Soruşturma başlatıldı mı?’

Bir başka CHP milletvekili Erdal Aksünger de yine İçişleri Bakanı tarafından cevap verilmesi istediği önergesinde “IŞİD terör örgütünün Türkiye’de örgütlendiği yönündeki bilgiler doğru mudur? Söz konusu örgütün İstanbullu Müslümanlar adı altında buluştuğu iddialarına yönelik yasal bir soruşturma başlatılmış mıdır? Resmi olarak tespit edilen IŞİD militanı sayısı kaçtır?” gibi sorular yöneltti.

İstanbul'da bayramın birinci günü bir grup, Ömerli'de Ramazan bayramı namazını kılmış, ardından da topluluğa hitap eden kişi sık sık "cihat" vurgusu yapmıştı.

İhsanoğlu: ‘Bu cihat kime karşı’

CHP ve MHP’nin desteklediği cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu, bugün Sivas'ta yaptığı konuşmada Ömerli'deki o buluşmayı gündeme getirdi.

İhsanoğlu, “Tuhaf, tuhaf simalı insanlar, cihat namazı kıldılar. Kime karşı cihat? Cihadın manasını bilmiyor bunlar. Bunlar İslam adına hareket etmiyorlar. Hepsi, İslam'ın en büyük düşmanı bunlardır. Biz bunlarla uğraşmayı bıraktık akşam kadar dövünüyoruz. Gazze, Gazze, Gazze. İyi ama Gazze'ye yardım edelim. Lafla değil. Bu yardımı nasıl göndereceğiz. Bütün kapılar yüzümüze kapalı. Türkiye bu noktalara düşecek ülke mi?” diye konuştu.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG