Erişilebilirlik

Ankara'da İtiraz Yolu Göründü


Partisini 30 Mart yerel seçimlerinin galibi ilan eden Başbakan Erdoğan, balkon konuşmasında oldukça sert mesajlar verdi, ‘Pensilvanya’ ifadesiyle tanımladığı Fethullah Gülen ve yandaşlarını hedef aldı

Türkiye’de Adalet ve Kalkınma Partisi’nin önemli farkla kazandığı yerel seçimlerde oy sayımında son yüzde 10’a gelindi. İstanbul Büyükşehir’i AKP adayı Kadir Topbaş alırken, başa baş mücadele götüren Ankara’da iki aday kendi zaferlerini ilan etti.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, partisini 30 Mart yerel seçimlerinin galibi ilan ettiği balkon konuşmasında oldukça sert mesajlar verdi.

Erdoğan, kendisini yolsuzlukla suçlayan ve devlet sırlarını yaydığını iddia ettiği kesimler hakkında, “inlerine gireceğiz” ifadesini kullandı. “Devletin içinde devlet olmaz” diyen Erdoğan, sözlerine “Hangi kurumumuzun içine girmişlerse girmişler, bizler iyi niyetimizin kurbanı olduk. Artık bunları ayıklama zamanı gelmiştir hukuk içinde, yasalar içinde” diye konuştu.

Erdoğan balkon konuşmasının önemli bir kesiminde “Pensilvanya” ifadesiyle tanımladığı Fethullah Gülen ve yandaşlarını hedef aldı. “Yarından itibaren kaçanlar olacaktır” diyen Başbakan “Bunun hesabını ödeyecekler, bedelini ödeyecekler. Ulusal güvenliğimizi nasıl tehdit edersiniz? Suriye'de, Suriye şu anda bizimle savaş halinde” ifadelerini kullandı.

Ankara’daki AK Parti genel merkezinde aile üyeleri ve üst düzey partililerin hazır bulunduğu balkon konuşmasında Erdoğan, muhalefeti de eleştirdi, muhalefeti “Pensilvanya’yla hareket edenler” diye suçladı. Erdoğan son derece sert mesajlarının yanı sıra muhalefete seslenerek “Gelin yeni bir sayfa açalım. Ey muhalefet, ey bu muhalefete gönül veren vatandaşlarım. Türkiye’nin menfaatleri her şeyin üzerinde olsun” dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’ndan henüz ses çıkmazken, seçimden Türkiye genelinde yüzde 15 oranında oyla çıkan MHP’nin genel başkanı Devlet Bahçeli, Türkiye’yi “şaibelerden arınmamış bir başbakanın yönettiğini” söyledi. Bahçeli, “siyasi neticeler neyi gösterirse göstersin iktidarda henüz rüşvet ve yolsuzluğun batağına saplanmış, kapkara vicdanlı bir zümre bulunmaktadır” diye konuştu. MHP seçimde 8 kentin belediye başkanlığını kazandı.

Türkiye geneli AKP’nin, batı illeri CHP’de

Seçim sonrası gelinen noktada resmi olmayan sonuçlar Adalet ve Kalkınma Partisi’nin sandıkların yüzde 98,5'inin açıldığı Türkiye genelinde yüzde 45 önde gittiğini gösteriyor. Ana muhalefetteki Cumhuriyet Halk partisi ise yüzde yüzde 29’la iktidar partisini izliyor.

İstanbul’da Belediye Başkanı Kadir Topbaş İstanbul’daki seçimlerde zafer ilan ederken, Ankara seçimin sıcak merkezlerinden biri oldu. AKP adayı Melih Gökçek ile CHP adayı Mansur Yavaş arasındaki oyların başa baş gittiği ve bazı ilçelerde sandıkların açılmasının beklendiği bildiriliyor. CHP İl Koordinasyon merkezinde kısa bir açıklama yapan Mansur Yavaş, bir ara 27 bin 500 oy öne geçtiklerini söyledi, ancak Yavaş’ın açıklaması hiçbir haber ajansı tarafından doğrulanmadı. Daha sonra kendi açıklamasını yapan AKP adayı Melih Gökçek ise, Mansur Yavaş’ın “erken açıklama yaptığını” ve kendi partisinin 30 bin oyla ileride olduğunu açıkladı.

Hile iddiaları birçok kişiyi sokağa döktü

Seçimde hile yapıldığı düşüncesi halkı İstanbul ve Ankara’da sokağa döktü. Recep Tayyip Erdoğan’ın “bela,” olarak nitelendirdiği ve seçim öncesi kapatılan Twitter ve Facebook’ta seçim heyecanı, sabah saatlerine kadar sürdü. Hile iddialarının ortaya atılması sonucu birçok vatandaş seçim merkezlerinde sabahladı. Çalıntı olduğu iddia edilen oy torbalarının fotoğrafları da sosyal medya sitelerinde paylaşıldı.

Şanlıurfa, Eskişehir ve diğer kentlerde kesilen elektrik tepkilere neden oldu. Eskişehir CHP Adayı Yılmaz Büyükerşen kentin en çok sandık olan 9 mahallesinde elektriğin kesildiğini ve bir oy torbasıyla kaçan kişiyi yakalayıp bir odaya kapattıktan sonra polis çağırdıklarını açıkladı.

Kesintilerle ilgili açıklama yapan Enerji Bakanı Yıldız Gaziantep ve Adana dışındaki kentlerde uzun süreli kesintiler yaşanmadığını ve bunun seçimi etkilemeyeceğini söyledi.

Ankara muhabirimiz Yıldız Yazıcıoğlu, tüm akşam boyunca Başbakan Erdoğan’ın balkon konuşmasından, CHP ve AKP’nin il koordinasyon merkezine kadar sabaha kadar adım adım oradaki faaliyetleri izledi. Yıldız Yazıcıoğlu gözlemlerini Alparslan Esmer’e anlattı. Ankara muhabirimizin açıklamalarını aşağıdaki ses dosyasına tıklayarak dinleyebilirsiniz:
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:25:20 0:00
Linki indirmek için
  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG