Türk İcadı Akıllı Baston New York’ta Görücüye Çıktı

2000 yılında Türkiye’de kurulan Genç Guru Akademisi (Young Guru Academy) ve görme engelli mühendisler tarafından Türkiye merkezli bir şirketin desteğiyle geliştirilen We Walk/Akıllı Baston, bundan böyle Amerikalı görme engellilere de bağımsızlık sağlayacak.

Brooklyn Belediye Sarayı’nda Brooklyn Belediye Başkanı Eric Adams’ın tanıtımını yaptığı We Walk/Akıllı Baston, New York Ulaştırma Dairesi (MTA) ve Helen Keller Görme Engelliler Merkezi tarafından da destekleniyor.

“Yenilik, teknoloji gelişti. Her şey değişti ama görme engellilerin kullandığı baston hep aynıydı, ama nihayet bugün geldi!” yorumunu yapan Eric Adams, YGA gönüllülerinin icadı olan bastonun New York’un toplu taşıma sistemini yöneten MTA ile beraber çalışmasının önemini vurguladı. “MTA’nin bu projeye eşlik etmesi çok önemliydi. Bizim ulaştırma sistemi çok karmaşık, eğer akıllı baston burada başarılı olursa, her yerde başarılı olacak" dedi.

Genç Guru akademisi, daha önce Harvard ve Berkeley üniversiteleriyle ortaklıklar yapmıştı. Geçen yıl MIT ile ortaklık yapan akademinin son projesi, bu yeni dönemde New York’un Helen Keller Görme Engelliler Merkezi’nin ve toplu taşıma sistemi MTA’in desteğiyle Amerika’da görme engellilere daha rahat bir hayat sağlamak amacıyla sisteme entegre ediliyor.

Akıllı bastonu görme engellilerle beraber planlayan akademi gönüllüleri, bastonu geliştirecek yeni özellikler eklemeyi de sürdürüyor.

Akıllı baston projesinin kurucularından Kürşat Ceylan, tanıtım sırasında yaptığı konuşmasında bastonun özelliklerini anlatırken, bunun yalnızca bir yenilik değil sürekli kendini yenileyen bir platform olduğunu vurguladı: “We Walk dünyanın en akıllı bastonu. Birçok özelliği var. Birincisi önündeki sensörle baş ve göz hizasındaki engelleri algılayabiliyor. İkincisi telefonla entegre olabiliyor ve bizim baston üzerinden telefonu kontrol etmemizi sağlıyor. Yani bir akıllı saat gibi çalışıyor. Üçüncüsü biz We Walk’ı açık bir platform olarak tasarladık, yani bütün uygulama geliştiriciler kendi uygulamalarını We Walk üzerinde çalışabilecek şekilde geliştirebilecek. Bu da bizim We Walk’a hayal etmediğimiz özellikleri getirmemizi sağlayacak. Belki de bir gün akıllı baston bize trafik ışıklarının rengini bile söyleyecek.”

Brooklyn Belediyesi satış fiyatı 395 dolar olan akıllı bastonlardan 8 tane alarak Helen Keller Görme Engelleriler merkezine hediye ederken Genç Guru Akademisi de bu hediyeye aynı şekilde katkıda bulundu. İlk aşamada internet üzerinden satışa sunulan akıllı baston, New York’ta yapılacak deneme süresinin ardından tüm Amerika’da satışa sunulacak.

Your browser doesn’t support HTML5

Görme Engellilere Akıllı Baston