Amerikan Senatosu’nda Seçim Sonrası Türkiye Değerlendirmesi

Amerikan Senatosu’nun Dış İlişkiler Komisyonu’na bağlı Avrupa ve Bölgesel İşbirliği Alt Komisyonu’nun “Amerika’nın Avrupa Politikası” konulu oturumda konuşan Dışişleri yetkilisi A. Wess Mitchell Türkiye hakkkında değerlendirmelerde bulundu.

Avrupa ve Avrasya İşlerinden Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Mitchell değerlendirmelerinde hem Türkiye’yi iyi bir müttefik olarak övdü hem de demokrasinin güçlendirilmesi konusunda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a çağrıda bulundu. Dışişleri yetkilisi, Türkiye ilişkilerde Amerika’nın öncelikleri olarak da rahip Andrew Brunson’ın serbest bırakılması, Türkiye’nin S-400 füzelerinin alımının engellenmesi olarak sıraladı.

Dışişleri yetkilisi, Erdoğan’a, söz verdiği gibi OHAL’i bir an önce kaldırması, Türkiye’deki tüm farklı kesimleri temsil etmesi ve Türk demokrasisini güçlendirme çağrısında da bulundu.

Mitchell, oturumda şunları söyledi: “Türkiye, hem içerde hem de dışarıda çok cicddi sorunlarla karşı karşıya. Türkiye, IŞİD’le mücadelede, mülteci krizinde ve İran’a karşı denge unsuru oluşturulmasında en önemli müttefiklerimizden biri. Yeniden seçilen Cumhurbaşkanı Erdoğan’la bu konularda ve ikili ilişkilerde mevcut sorunların çözümü için birlikte çalışmayı umuyoruz. Amerika olarak önceliğimiz, Rahip Andrew Brunson ve haksız biçimde tutuklanan diğer Amerikan vatandaşlarıyla yerel diplomatic çalışanlarımızın serbest bırakılmasını sağlamak, Türkiye’nin Rus yapımı S-400 sistemi almasını engellemek, Suriye’nin kuzeyine IŞİD’in geri dönmesini engellemek amacıyla bölgedeki güçlerimizle yerel ortaklarımızı da içeren şekilde bir işbirliği yolu geliştirmek.”

Haber devam edecek...