Derviş BM Kalkınma Programı Başkanı

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun, Kemal Derviş'in Kalkınma Programı Başkanlığı'nı onaylamasıyla beraber ilk kez bir Türk bu kuruluşun başkanlığına seçilmiş oldu.

Genel Sekreter Kofi Annan’ın Kalkınma Programının başkanlığına seçtiği Derviş’in bu göreve atanabilmesi için, BM Genel Kurulu’nun onayı gerekiyordu. Bu sebeple Perşembe sabahı bir araya gelen Genel Kurul üyeleri, Kemal Derviş’in dört yıllık bir süre için Kalkınma Programının başkanlığına getirilmesini oybirliğiyle kabul etti.

Derviş’in görevi resmi olarak15 Ağustos 2005 tarihinde başlayacak ve 15 Ağustos 2009’da sonra erecek. Bu dört yıllık süre boyunca Kemal Devriş Birleşmiş Milletler içindeki en yetkili üçüncü kişi olacak. Zira gelişmekte olan ülkelerde demokratik yönetimi geliştirmek ve aşırı yoksulluğu ortadan kaldırmak için çaba harcayan bağımsız bir fona sahip Kalkınma Programı’nın yıllık bütçesi 3 milyar dolar. Ayrıca program 166 farklı ülkedeki personeliyle BM’nin en büyük kuruluşu.

Kemal Derviş, dört yıllık görevi süresince Kalkınma Programı başkanı olarak, aynı zamanda BM kurumlarının uluslararası yardım ve yeniden yapılanma çalışmalarını koordine eden Kalkınma Grubu’na da başkanlık edecek.

Genel Kurul’un onayıyla Kalkınma Programının başkanlığına resmen atanan Derviş, bu programının uygulandığı bir ülkeden başkanlığa getirilen ilk kişi olma sıfatını da taşıyor. Başkanlığa talip olan Norveç, Japonya ve ingiltere’nin adaylarının arasından Kemal Derviş’in seçilmesini, siyasi gözlemciler Türkiye adına çok prestijli bir gelişme olarak nitelendiriliyor.

Kemal Deviş’i önümüzdeki dört sene içinde bekleyen en önemli zorluksa BM’nin, 2015 yılına kadar dünyadaki yoksulluğu yarıya yarıya indirme hedefi.