Erişilebilirlik

Iraklı Kürtler Arasında Doğalgaz Anlaşmazlığı


Irak Kürt Bölgesel Yönetimi lideri Mesrur Barzani’nin İngiltere Başbakanı Boris Johnson’la Avrupa’ya enerji ihraç etme isteğini ve Rus petrol ve doğalgazına bağımlılığı azaltma konusunu görüştüğü bildirildi.

İngiltere hükümetinden Londra’daki görüşmeye ilişkin yapılan açıklamada, Barzani’nin Avrupa’ya enerji ihraç etme arzusunu dile getirdiği; İngiltere Başbakanı Johnson’ın da Batı ülkelerinin Rus petrol ve doğalgazına bağımlılığını azaltma çabalarından övgüyle bahsettiği belirtildi.

Irak’ın kuzeyinde bulunan ve idari olarak Kürdistan Yurtseverler Birliği (PUK) ve Süleymaniye Vilayet Konseyi denetiminde bulunan Çemçemal bölgesi en yüksek oranda doğalgaz rezervine sahip bölgelerden biri olarak biliniyor.

Ancak enerji ihracatı bir süredir Bağdat’taki merkezi hükümet ve Bölgesel Kürt Yönetimi arasında anlaşmazlık konusu.

Geçtiğimiz ay Irak’ta federal mahkeme, Irak’ın kuzeyindeki petrol ve doğalgaz sahalarını yönetme yetkisini Bağdat’taki petrol bakanlığına veren bir karar almıştı.

Bölgesel Kürt Yönetimi Başbakanı Mesrur Barzani ise mahkeme kararını adaletsizlik olarak nitelemişti.

Barzani geçen hafta Türkiye’de temaslarda bulunmuş ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la görüşmüştü. Görüşmede işbirliğin ilerletilmesi ve ilişkilerin geliştirilmesinin yanı sıra bölgedeki son gelişmelerin ele alındığı belirtilmişti.

VOA Kürtçe Servisi’ne konuşan Kürdistan Yurtseverler Birliği (PUK) yetkilisi Rekavt Zaki, doğalgazın, petrol satışlarında olduğu gibi, Türkiye üzerinden yapılmasına izin vermeyeceklerini söyledi.

Zaki, “Doğalgazın kaderinin petrolünki gibi olmasına izin vermeyeceğimizi söyleyebilirim. Petrol geçmişte fiyatlar ne kadar yüksek olursa olsun insanların hayatını iyileştirecek şekilde satılmamıştı. Kürdistan Yurtseverler Birliği doğalgazın hizmet ve maaş bakımından insanların hayatlarını değiştirmesini istiyor” ifadelerini kullandı.

VOA’ye konuşan Bölgesel Kürt Yönetimi Dışişleri Ofisi Başkanı Safin Dizai ise, “Kürdistan bölgesi diğer ülkelere alternatif olmaya çalışmıyor. Bu nedenle ilk aşamada çıkarılan gazın çoğu iç ihtiyacı karşılamak için kullanılacak. Daha sonra gazın bir bölümü ihtiyaç olması halinde Irak’ın başka yerlerine ihraç edilebilir. Önümüzdeki yıllarda Kürdistan bölgesi daha da dünyaya açıldığında gazın bir kısmı elbette ihraç edilebilir” diye konuştu.

Şu anda Kürt petrolünün Türkiye üzerinden ihraç edilmesine yönelik bir anlaşma olduğunu ve bu konuda bir sorun yaşanmadığını belirten Dizai, gelecekte doğalgaz ihracatı konusunda da bir anlaşma olması halinde, bunun yine Türkiye üzerinden olacağını; ancak bu aşamaya gelindiğinde daha fazla görüşme yapılması gerekeceğini kaydetti.

STÜDYO VOA

ABD’nin inşa ettiği geçici liman üzerinden Gazze’ye yardım sevkiyatı başladı - 17 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG