Erişilebilirlik

Zimbabwe’nin Siyasi Geleceği Belirsiz


Zimbabwe’de ordunun yönetime müdahalesinin ardından ülkenin geleceğine yönelik belirsizlik devam ederken, bir yandan da, krize çözüm bulma ve muhtemelen Cumhurbaşkanı Robert Mugabe’nin 37 yıllık iktidarının sona ermesi konusunda sessizce görüşmeler yapılıyor.

Ülkedeki muhalefet lideri dahil bazı çevreler de Mugabe’nin istifa etmesi ve Zimbabwe’nin özgür ve adil seçimlere gitmesi çağrısında bulunuyor.

Mugabe halen eşiyle beraber ordunun nezaretinde bulunuyor. Ay başında görevden alınan ve geçen hafta ülkeden kaçan yardımcısı Emmerson Mnangagwa’nin nerede olduğu ise bilinmiyor. Görgü tanıkları, Mugabe’nin konvoyunu başkent caddelerinde gördüklerini belirtirken, konvoyun nereye gittiği bilinmiyor.

Komşu Botswana’da kriz toplantısı

Ordu başkent Harare caddelerinde varlığını sürdürüyor. Bu arada Güney Afrikalı bölgesel yetkililer komşu Botswana’da kriz hakkında toplantı düzenliyor ve Güney Afrikalı bakanlar da ordu ve Mugabe’yle görüşmeler için Harare’ye gitti.

Güney Afrika Cumhurbaşkanı Jacob Zuma parlamentoda yaptığı konuşmada, Zimbabwe’de herhangi bir “katı karar” almak için çok erken olduğunu ve siyasi durumun “çok yakında net hale geleceğini” söyledi.

100’ün üzerinde sivil toplum örgütünün ortak açıklamasında da, dünyanın en yaşlı devlet başkanı Mugabe’yi barışçı biçimde iktidarı terketmesi ve orduya da hızlıca düzeni tesis edip anayasaya saygı göstermesi çağrısı yapıldı. Kiliseler tarafından yapılan bir ortak açıklamada da sükunet çağrısında bulunuldu.

Zimbabwe muhalefet lideri Morgan Tsvangirai de, Cumhurbaşkanı Robert Mugabe’nin istifa etmesi gerektiğini kaydetti. Tsvangirai, seçimlerden önce müzakere edilmiş, kapsayıcı bir geçiş süreci mekanizması ve kapsamlı reformlar çağrısında bulundu.

Zimbabwe’de 2014’te görevden alınan eski başkan yardımcısı Joice Mujuru da, farklı toplulukların dahil olduğu bir süreçte hazırlanan geçiş süreci düzenlemesini takiben, “özgür, adil ve güvenilir seçimlere” gidilmesi çağrısı yaptı. Şu ana kadar şiddeti kınayan ve barışı teşvik eden güvencelerin verilmiş olmasından memnuniyet duyduğunu ifade eden Mujuru, ordu ya da Mnangagwa’ya yakın kişilerden kendisiyle bir temas kurulmadığını söyledi.

Geçen yıl öncülük ettiği sosyal medya kampanyasıyla son on yıldır ülkedeki en büyük çaplı hükümet karşıtı protestoların önünü açan Zimbabweli rahip Evan Mawarire de, halktan “barış için harekete geçmelerini” istedi.

“Sadece oturup bekleyecek miyiz, yoksa en azından bu geçiş sürecinin bir parçası olacak mıyız?” diye soran Mawarire, halkı, bölgesel liderlerin bir sonraki aşamayı müzakere etmesini beklememeye çağırdı.

Bu arada insan hakları örgütleri de, kargaşa devam ederken haklara saygı gösterilmesi çağrısında bulundu.

Ülkedeki ABD Büyükelçiliği de, vatandaşlarından “gereksiz hareketliliklerini sınırlandırmalarını” istedi. İngiliz hükümeti de, kalabalıklardan ve gösterilerden uzak durulması çağrısı yaptı.

STÜDYO VOA

ABD Maliye Bakanı Yellen'dan İran'a yeni yaptırım sinyali – 16 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG