Erişilebilirlik

Zimbabwe'de Mugabe Karşıtı Gösteriler


Harare sokaklarında binlerce kişi, Zimbabwe lideri Robert Mugabe’nin görevinden istifa etmesini istedi. Protestocular ‘Mugabe gitmeli’ pankartları taşıdı.

Göstericiler, Mugabe’nin ev hapsinde olduğu hükümet binasının 200 metre yanına kadar yaklaştı, müdahale edilene kadar da oturma eylemi yaptı.

Göstericiler, askerlerin hükümet binasına yürüyüşü engellemesine tepki gösterdi.

Daha sonra Zimbabwe lideri Robert Mugabe’nin partisi ZANU-PF yetkilileri, Pazar günü toplanarak, 37 yıldır ülkenin lideri olan Mugabe’nin durumunu konuşacaklarını belirtti.

Reuters’a konuşan iki yetkili, Mugabe’nin ay başında görevinden aldığı yardımıcı Emmerson Mnangagwa’nın görevine iade edileceğini ve Mugabe’nin eşini, ZANU-PF Kadın Kolları Başkanlığı’ndan alacaklarını belirttiler. Mugabe, eşi Grace Mugabe’nin kendisinden sonra ülkenin başına geçmesini istiyor.

Fransız haber ajansı AFP’ye de koşuşan yetkililerden biri, ülkedeki dokuz parti bölgesinin de aldığı, Mugabe’yi parti ve ülke yönetiminden istifa çağrısı kararını uygulayacaklarını belirtti.

Toplantının yapılacağının ortaya çıkmasından sonra, başkent Harere’de Mugabe’nin de bulunduğu hükümet binasından bir araç konvoyu çıktı. Protestocuların sesli tepkileri arasında ilerleyen konvoyda Mugabe’nin olmadığı belirtildi.

Reuters haber ajansına konuşan Robert Mugabe’nin yeğeni Patrick Zhuwao, Mugabe ve eşinin doğru neyse onun için ölebileceklerini belirtti. Zhuwao, Mugabe’nin görevinden istifa etme niyetinde olmadığını söyledi.

Daha önceleri başkentteki benzer gösterileri engelese de ordu bu sefer protestocuları konuşmaların yapılacağı Zimbabwe Grounds meydanına doğru yönlendirdi.

Zimbabwe Grounds meydanı sembolik bir önem taşıyor. 1980 yılında, beyaz azınlığın yönetiminin son bulmasından sonra, Zimbabweliler sürgün sonrası ülkeye dönen Mugabe’yi bu meydanda karşılamıştı.

Mugabe’nin görevini bırakması için ülkenin diğer kentlerinde de protestolar yapılıyor.

93 yaşındaki Mugabe’nin, ordu ve partisi ZANU-PF üyeleri tarafından görevi bırakması taleplerine direndiği belirtiliyor. Robert Mugabe, 37 yıldır Zimbabwe’nin lideri.

Çarşamba günü Harare’de tanklar devriye gezerken, Mugabe’nin ev hapsine alındığı belirtilmişti. Mugabe’nin yanısıra, Mugabe’nin eşi Grace Mugabe’nin ülkenin başına geçmesini desteklediği belirtilen bazı yetkililer de gözaltında.

Mugabe, üzerinde mavi ve sarı renkte akademik kıyafetle başkent Harare’deki bir mezuniyet töreninde ev hapsine alındıktan sonra ilk defa Cuma günü görüldü.

Öte yandan, muhalif gruplar, Mugabe’nin siyasi geleceği üzerindeki tartışmaların yavaşlığından şikayetçi.

Zimbabwe Ulusal Özgürlük Savaşı Muharipleri başkanı Christopher Mutsvangwa, gazetecilere, bugün yapılan protestoların Mugabe’yi görevini terk etmesi için zorlama amacı taşıdığını belirtti.

Transform Zimbabwe’den Jacob Ngarivhume ise Mugabe’nin görevini bırakacağı ümitlerinn yavaş yavaş dağıldığını söyledi.

Amerika’nın Sesi Zimbabwe bölümüne konuşan Ngarivhume, ‘Mugabe’nin ülkenin lideri olmasına hiçbir şekilde izin verilmemeli. Eğer devam ederse, Zimbabwe sorunlar içinde yüzecek. Bence şu an Mugabe’nin gidişi hakkındaki tartışmalar sürüncemede ancak eninde sonunda gitmeli. Artık kendisinin bir faydası yok’ dedi.

Zimbabwe muhalefet lideri Morgan Tsvangirai de, Cumhurbaşkanı Robert Mugabe’nin istifa etmesi gerektiğini kaydetti. Tsvangirai, seçimlerden önce müzakere edilmiş, kapsayıcı bir geçiş süreci mekanizması ve kapsamlı reformlar çağrısında bulundu.

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson da, ülkede sivil yönetime geçişin vaktinin geldiğini belirtti. Tiillerson, ‘Zimbabwe’nin, demokratik seçimleri ve insan haklarına saygıyı da kapsayan kendi yolunu belirleyeceği bir fırsatı var şu an. Zimbabwe halkı kendi hükümetini seçmeli’ dedi.

Mugabe’nin görevini gönüllü olarak bırakacağına dair hiçbir işaret yok.

Mugabe, ülke 1980 yılında bağımsızlığını kazandığından beri Zimbabwe’nin lideri.

Uzun zamandır bocalayan ülke ekonomisi özellikle son bir yılda daha da kötüye gitti. Ancak bütün bunlara rağmen, 2018 seçimleri için Mugabe yeniden aday gösterilmişti.

Ülkede yaşanan krizin patlağı, Mugabe’nin ay başında yardımcısı Emmerson Mnangagwa’yı kovmasıyla başladı. Savaş kahramanı olarak anılan Mnangagwa’ya destek özellikle muharipler arasında yüksek.

Şu an nerede olduğu bilinmeyen Mnangagwa’nın Güney Afrika’da olduğu tahmin ediliyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG