Erişilebilirlik

Parti Liderliğinden Olan Mugabe İstifa Etmemekte Direniyor


Zimbabwe’de iktidardaki Zanu-PF partisi Robert Mugabe’yi parti liderliğinden aldı, yerine eski Başkan yardımcısı Emmerson Mnangagwa’yı atadı. Mnangagwa iki hafta önce Mugabe tarafından görevden alınmıştı.

Zanu-PF, ayrıca Mugabe’ye devlet başkanı olarak istifa etmesi yönünde Pazartesi günü öğle saatine kadar süre tanıdı, aksi takdirde azledileceğini belirtti.

Karar parti üyelerince sevinçle karşılandı.

İstifa edeceği yönünde söylentilerin ardından kameraların karşısına geçen Mugabe istifa ettiğine dair bir açıklama yapmadı. Mugabe açıklama yaparken yanında askeri yetkililer de bulunuyordu. Mugabe, Zanu-PF'nin Aralık ayındaki kongresine başkanlık edeceğini de kaydetti. Parti yetkilileri ise azil sürecinin başlatılacağını belirtiyor.

Geçen hafta Zimbabwe’de ordu sokağa inerek Mugabe’ye istifa etmesi yönünde baskı uygulamıştı. Amacın Mugabe’nin eşine devlet başkanlığı yolunu açmasını engellemek olduğu belirtiliyor.

Mugabe’nin eşi Grace Mugabe ve diğer bazı üst düzey yetkililer de partiden atıldı.

Cumartesi günü binlerce kişi Mugabe karşıtı gösteride biraraya gelmişti.

Bu arada Mugabe’nin askeri liderlerle görüşmeler yaptığıda belirtiliyor.

Yaklaşık 40 yıl ülkeyi yönettikten sonra Mugabe’nin ayrılmayla ilgili müzakere etmek için daha fazla vakit istediği kaydediliyor.

Mugabe, ülkenin İngiltere’den bağımsızlığını kazandığı 1980’den buyana ülkeyi yönetiyordu.

Olayların gelişmesinden buyana Mugabe sadece Cuma günü bir üniversitenin mezuniyet törenine katılarak kamuoyunun önüne çıktı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG