Erişilebilirlik

'Zika Virüsü Dünya İçin Büyük Tehdit'


'Zika Virüsü Dünya İçin Büyük Tehdit'
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:21 0:00

İlk olarak Brezilya’da görülen ve hamile kadınların korkulu rüyası haline gelen Zika virüsü, okyanus aşıp Güney Asya ve Afrika’ya kadar ulaştı.

Dünya Sağlık Örgütü raporuna göre sadece Brezilya’daki vaka sayısı 22 bin 600 ve 33 ülke de sınırlarından giren bu virüsün korkusuyla yaşıyor.

İhmal Edilen Hastalık İlaçları Girişimi, Güney Amerika Direktörü Carolina Batista da, vaka sayısındaki artışa dikkat çekiyor. Amerika’nın Sesi’ne konuşan Batista’ya göre Zika’nın yayılması kaçınılmaz.

"Virüsün bu kadar hızlı hareket etmesi şaşırtıcı değil" diyen Batista, Tropikal hastalık olarak tanımlanan bu virüslerin hepsi hızlı olduğunu, çünkü taşıyıcı olan sinekler ve insanlar hareket halinde olduğunu belirtiyor. Batista, "Virüsler sınır tanımıyor, en büyük sıkıntı da bu” diye de ekliyor.

Virüsün ulaştığı yerlerdeki hijyen de önemli. Batista bu nedenle, Ortadoğu’daki mülteci kamplarının etkilenmesinin de olasılıklar dahilinde olduğuna dikkat çekiyor.

Batista'ya göre," Virüsün, dünyanın başka bölgelerinde görülme ihtimalini göz ardı edemeyiz. İklim, sıcaklık, nem oranı ve temiz su, bunlar hep önemli. Eğer insanlar kalabalıklar halinde yaşıyorsa, temiz suya erişimleri yoksa, gıdaları açıkta duruyorsa, sineklerin çoğalması için elverişli ortam oluşur ve hastalık ihtimali artar.”

Dünya Sağlık Örgütü’nün çabalarına destek veren Brezilyalı uzman, aşı konusunda ise hiç de iç açıcı haberler vermiyor.

Aşı geliştirmenin uzun bir süreç olduğunu belirten uzman, aşının hazırlanması, testlerden geçirilmesi ve sonuca ulaştırılmasının uzun bir çalışma gerektirdiğini söylüyor. Bu nedenle de 3-5 yıldan önce aşı üretilmesi zor olduğunu da ekliyor. Batista'ya göre, bu nedenle önleyici çalışmalara ağırlık vermek gerek. Ancak, hamile kadınlara Zika’nın görüldüğü ülkelere gitmeme, bu ülkelerdeki kadınlara da hamile kalmama uyarıları etkili olması zor uyarılar.

Son olarak Beyaz Saray, ABD Kongresi’nden Zika ile mücadele için 1 milyar 800 milyon dolarlık acil yardım finansmanı istedi. Bu fonun sivrisineklerle mücadele, aşı araştırmaları ve ekonomik durumu iyi olmayan hamile kadınlara sağlık hizmetlerinin arttırılması için kullanılması öngörülüyor.

  • 16x9 Image

    Dilge Timoçin

    Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler mezunu Dilge Timoçin mesleğe 2000 yılında NTV'de başladı. 2008'de Habertürk TV'ye transfer oldu, dış haber sorumlusu olarak görev yaptı. ShowTV'de dış haber editörü ve spiker olarak çalışan Timoçin, sonrasında Al Jazeera Türk'e geçti; Al Jazeera İngilizce için prodüktörlük yaptı. Dilge Timoçin VOA Türkçe'ye katılmadan önce Reuters, Deutsche Welle gibi yabancı basın kuruluşlarıyla çalışıyordu

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG