Erişilebilirlik

‘Zeytinyağı Beyni Alzheimer’dan Koruyor’


Akdeniz tipi beslenmenin yararları üzerine çok yazıldı, çizildi. Son bir araştırma ise, bu beslenmenin vazgeçilmez parçası ekstra sızma zeytinyağının, bilişsel gerilemeye karşı koruduğunu ortaya koydu.

Philadelphia’nın Temple Üniversitesi’nden araştırmacılar, ekstra sızma zeytinyağının hafızayı ve öğrenme becerisini koruduğunu, Alzheimer’ın klasik belirtilerinden olan amiloid-beta plaklarının ve nörofibril yumaklarının oluşmasını azalttığını açıkladı.

Araştırmacılar, zeytinyağının enflamasyonu azalttığını ve otofaji denen sürecini tetiklediğini belirtti. Otofaji, hücrenin bozulmuş toksik yapılarının, hücrenin kendi lizozomu tarafından sindirilmesi demek. Sindirilenlere bu amiloid plakları ve nörofibril yumakları da dahil.

Araştırmanın başındaki isimlerden Domenico Praticò, ekstra sızma zeytinyağıyla beslenen farelerin beyin hücrelerinde daha fazla otofaji yaşandığını, plakların ve yumakların da azaldığını söylüyor.

Araştırmacılar, Alzheimer’in üç vasfına göre fareleri değerlendirmeye aldı. Hafızada bozulma, amiloid plaklar ve nörofibril yumaklar. Fareler iki gruba ayrıldı. Bir gruba ekstra sızma zeytinyağı zengin beslenme uygulandı, diğer grup ise normal beslendi.

Zeytinyağı verilen fareler daha altı aylıktı ve Alzheimer’in hiçbir belirtisi ortaya çıkmamıştı. 9 ve 12 aylık olduklarında iki grup fare arasında görünürde bir fark olmasa da çalışma belleği, görsel hafıza ve öğrenme becerilerinde, zeytinyağı verilen farelerden daha iyi sonuç alındı.

Farelerin beyin dokularının analizinde başka farklılıklar da var.

Göze çarpan en önemli farklılık sinaptik entegrasyonda. Sinir hücreleri arası iletişim olan sinapsın bütünlüğü, ekstra sızma zeytinyağı verilen farelerde korunmuş. Ayrıca sinir hücrelerinde otofajinin canlanması önemli ölçüde artmış.

Araştırmacıların bundan sonraki hedefi, 12 aylık olan ve Alzheimer belirtilerini göstermeye başlayan farelere zeytinyağı verildiğinde ne olacağını görmek. Zira bir hasta bunama şüphesiyle doktora gittiğinde hastalık genelde başlamış oluyor. Zeytinyağının sonradan beslenmeye dahil edilmesi, hastalığı durdurabilir ya da geri çevirebilirse, bu Alzheimer’a karşı büyük bir başarı olacak.

Temple Üniversitesi’nin araştırması 21 Haziran’da Klinik ve Translasyonel Nöroloji Tutanakları’nda yayınlandı.

STÜDYO VOA

BM’den Gazze’de ‘kıtlık’ uyarısı – 18 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG