Erişilebilirlik

Zeybekci: ‘Ekonomi Tüm Zorluklara Rağmen Büyüyor’


Birleşmiş Milletler 72. Genel Kurul çalışmaları için New York’ta bulunan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türk ekonomisinin tüm zorluklara rağmen 2016 yılında yüzde 3,2 oranında büyüdüğünü söyledi.

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği’nin (MÜSİAD-ABD) New York’ta düzenlediği, “İş Dünyası Zirvesi”ne katılan Ekonomi Bakanı Zeybekci, burada yaptığı konuşmada, Türk ekonomisinin tüm engelleme ve zorluklara rağmen büyüdüğünü belirtti. Bakan, Türkiye ekonomisinin 2017'de ilk iki çeyrekte yüzde 5,2 oranında büyüdüğüne söyledi ve “Üçüncü çeyrekte 2016'daki üçüncü çeyreğin baz etkisinin de desteğiyle dünyada bir numara olacağız" dedi. Zeybekci, Türkiye’nin yaşadığı olumsuz şartları da Suriye ile Irak'taki gelişmelerle Rusya ile yaşanan sıkıntılar olarak açıkladı.

Zeybekci, Türkiye’nin dördüncü çeyrekte de yıllık ortalamada da dünyada ilk ikide olma ihtimalinin olduğunu belirterek, “Üçüncü olsak da bizim için fena bir performans sayılmaz” dedi.

Ekonomi Bakanı Zeybekci sözlerini şöyle sürdürdü: “2017'deki büyümede, ihracatın ve üretimin --toplam büyüme içinde hemen hemen yüzde 50'sini oradan sağlıyoruz -- ki en çok gerçekleştirmek istediğimiz büyüme tarzı budur. Bunu biz 2018, 2019, 2020 gibi sürdürülebilir ve öngörülebilir bir şekilde garanti altına alacağız. Türkiye, IMF'nin açıkladığı rakamlara göre, satın alma gücü paritesi açısından dünyanın 13'üncü, Avrupa'nın ise 5'inci büyük ekonomisi. Türkiye, gelecek on yılda, enerji ve enerji teknolojileri alanında 150 milyar dolar, ulaştırma ve haberleşme alanında 150 milyar dolar ve sağlık teknolojileri alanında 100 milyar doların üzerinde yatırım yapacak” diye konuştu.

İş Dünyası Zirvesi’nde konuşan MÜSİAD Genel Başkanı Abdurrahman Kaan, New York’ta düzenledikleri zirvenin bir ilk olduğunu belirterek, ABD pazarını Türk insanına daha fazla açabilmek için çalışmaların sürdüğünü ifade etti; ABD'de yaşayan Türk vatandaşlarının bu vizyonları için bir köprü oluşturacağını belirtti.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG