Erişilebilirlik

Zerzevan Kalesi Tapınağı UNESCO Geçici Listesinde


Zerzevan Kalesi
Zerzevan Kalesi

Son yıllarda Diyarbakır’da ortaya çıkarılan en önemli tarihi eser olarak tanımlanan Zerzevan Kalesi ve Mithras Tapınağı, UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne girdi.

Zerzevan Kalesi Kazı Başkanlığı ve Karacadağ Kalkınma Ajansı’nca, Zerzevan Kalesi ile Mithras Tapınağı’nın UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne alınması için yapılan başvuru sonuçlandı. UNESCO, Diyarbakır-Mardin karayolu üzerinde bulunan ve Roma İmparatorluğu’nun doğu sınırını koruyan garnizonun konuşlu bulunduğu Zerzevan Kalesi’yle, kalede bulunan Mithras Tapınağı’nın, Dünya Mirası Geçici Listesi’ne alınmasına karar verdi. Başvurunun sonucu dün akşam Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından açıklandı. Bakanlığın sosyal medya hesapları üzerinden yapılan açıklamada Zerzevan Kalesi’yle, Mithras Tapınağı’nın listeye alındığı duyuruldu.

Zerzevan Kalesinde süren kazıların başkanlığını yapan Doç. Dr. Aytaç Coşkun, Zerzevan ve Mithras Tapınağı’nın UNESCO listesine girmesinin çok önemli bir gelişme olduğunu söyledi. Eserlerin görünürlüğünün artacağını söyleyen Coşkun, “UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne girmek hem çalışmaların daha hızlı ilerlemesi hem Diyarbakır’ın tanıtımı için ayrı öneme sahip. Bölge ve Diyarbakır turizmi açısından aynı zamanda Zerzevan’ın, bütün dünyada görünürlüğünün artırılması için bu önemli bir aşamaydı” dedi.

Corona virüsü salgınının atlatılmasından sonra kazı ve restorasyon çalışmalarına yeniden başlayacaklarını vurgulayan Coşkun, hızlı bir şekilde UNESCO’nun kalıcı listesine girilebilmesi için çalışmaların başlatılacağını belirtti. Coşkun, Corona virüsü salgınının bitmesinden sonra ziyaretçi sayısında da önemli bir artış beklediklerini ifade etti.

Diyarbakır-Mardin karayolu üzerinde bulunan Zerzevan Kalesi’ndeki kazı ve restorasyon çalışmaları, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın izniyle Dicle Üniversitesi’nden Doç.Dr. Aytaç Coşkun’un başkanlığında, 2014 yılında başladı. Roma’nın sınır garnizonu olan ve tarihi Asur Dönemi’ne (MÖ 882-611) kadar uzanan kale, 639 yılında İslam ordularının Diyarbakır’ı fethetmesine kadar kesintisiz olarak kullanıldı. Kazı sırasında keşfedilen Mithras Tapınağı’ysa birçok kişinin ilgisini çekti. Kazı çalışmaları sırasında askeri yerleşimde dünyada bulunmuş son Mithras Tapınağı ortaya çıkarılırken, tapınağın gizemi yoğun ziyaretin önemli nedenlerinden biri haline geldi.

Dünyanın en iyi korunmuş Roma sınır garnizonu olan Zerzevan Kalesi içerisinde barındırdığı dünyadaki son Mithras Tapınağı’yla, turistlerin yoğun ilgisini de çekiyor. Zerzevan Kalesi’ni 2019 yılında yerli ve yabancı olmak üzere yaklaşık 500 bin turist ziyaret etti. Zerzevan Kazı Başkanlığı ve Karacadağ Kalkınma Ajansı tarafından yapılan başvuruyla geçici listeye alınan eserlerin, kalıcı listeye alınması için de çalışmalar önümüzdeki günlerde başlatılacak.

Bakanlık verilerine göre Türkiye’nin Dünya Mirası Geçici Listesi’nde 78 olan kültür varlığı sayısı da 83’e çıktı.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG