Erişilebilirlik

Zenginler Ekonomik Krizi Fırsata mı Dönüştürüyor?


Zenginler Ekonomik Krizi Fırsata mı Dönüştürüyor?
Zenginler Ekonomik Krizi Fırsata mı Dönüştürüyor?

Yavaş ekonomik büyüme ve yüksek işsizlik oranı birçok ülke ekonomisini olumsuz yönde etkilerken dünyanın en zenginleri lüks mağazalardan alışveriş yapmaya ve çok para harcamaya devam ediyor.

Beverly Hills’de, zenginlerin ve turistlerin akın ettiği Rodeo Caddesi lüks ve pahalı markaların mağazalarına evsahipliği yapıyor.

Bu Malezyalı kadın sadece kısıtlı sayıda üretilen Coach marka çantayı oldukça ucuza aldığını söylüyor: “Çantanın fiyatı 650 dolar. Malezya’daki fiyatı muhtemelen bunun iki katıdır.”

California’daki Milken Enstitüsü’nden ekonomist Armen Bedrusyan, “Rodeo Caddesi ekonominin canlı kaldığı az sayıda yerden biri. Bunun nedeni buraya gelen zengin müşterilerin lüks alışverişe devam etmesi,” diyor.

Armen Bedrusyan 2008’deki kriz sırasında ise durumun böyle olmadığını, zenginlerin harcamalarını kıstığını söylüyor.

Dünyada lüks hizmet veren şirket ve markaların büyük çoğunluğunu temsil eden Luxury Marketing Council’dan Davis Winter, lüks ürün tüketicilerinin yeniden para harcamaya başladığını, en zenginlerinse zaten ekonomik krizden etkilenmediğini söylüyor.

Jamie Adler, “Her ay ilginin daha da arttığını, projelerin daha da büyüdüğünü fark ediyoruz," şeklinde konuşuyor.

Jamie Adler, lüks mobilya tasarlayan, üreten ve satan Phyllis Morris şirketinin sahibi. Adler,
“Yataklarımızın fiyatı 20 bin dolardan başlıyor, yatağın ebadına, kullanılan cilaya, kumaşa ve diğer ayrıntılara göre 60 ila 70 bin dolara kadar çıkıyor,” diyor.

Adler Amerikalı müşterilerinin 2008 yılından itibaren harcamaları kestiğini ancak başka ülkelerde işlerinin açıldığını söylüyor.

David Winter, “Lüks tüketim malları satan perakendecilerin işleri Avrupa ve Amerika’da durgunlaşsa da Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin’deki satışları son derece iyi gidiyor. Dünya ekonomisinin lokomotifi görevini şu anda bu ülkeler görüyor,” diyor.

David Winter en zenginlerin aslında ekonomik durgunluktan fayda sağladığını, sadece lüks marka kıyafet satın almakla kalmayıp aynı zamanda ucuz emlağa da yatırım yaptıklarını söylüyor: “En zenginler nakit parayla alışveriş yapıyor. Net varlığı en fazla olan bu kişiler ayrıca bir seferde düzinelerle ucuz konut satın alıyor. Bir anlamda zenginler daha da zengin hale geliyor.”

Tıpkı Malezyalı C.C. Hong gibi..Hong da sadece lüks marka çanta almaya gelmemiş; o da Amerika’da emlağa yatırım yapmak için fırsat peşinde koşuyor.





XS
SM
MD
LG