Erişilebilirlik

"Zelenski de Putin Kadar Suçlu"


Brezilya eski Cumhurbaşkanı Lula da Silva
Brezilya eski Cumhurbaşkanı Lula da Silva

Brezilya eski Cumhurbaşkanı Lula da Silva, Ukrayna’da devam eden savaşta Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin kadar Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodomir Zelenski’nin de suçlu olduğunu söyledi. Haber dergisi TIME’a bir röportaj veren Silva, Rusya’nın asla Ukrayna’yı işgale kalkışmaması gerektiğini belirtti.

Lula da Silva, TIME dergisinin bu haftaki sayısında kapakta yer alan röportajında Rusya-Ukrayna savaşıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Solcu lider Silva, ABD Başkanı Joe Biden’ın da aslen savaşı önlemek için daha fazlasını yapabileceğini, ancak bunun yerine çatışmayı kışkırttığını iddia etti.

Brezilya’da Ekim ayında yapılacak seçimlerde yeniden adaylığını koyacak olan Lula da Silva, Batılı liderlerin de Ukrayna’da yaşananlardan sorumlu olduğunu söyledi.

"Biden Moskova'ya gitmeliydi"

Silva, Batılı liderlerin kapalı kapılar ardında yapılacak görüşmelerde savaşı önlemek yerine Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenski’yi alkışlamayı tercih ettiklerini belirtti. Silva, “Ukrayna Cumhurbaşkanı’nın konuşmalarını ve tüm Avrupalı parlamanterler tarafından ayakta alkışlandığını görüyorum. Zelenski de en az Putin kadar bu savaş konusunda suçludur. Çünkü bir savaşta sadece tek taraf suçlu olmaz” dedi.

ABD Başkanı Joe Biden
ABD Başkanı Joe Biden

Silva ayrıca “ABD’nin büyük bir siyasi nufüzu var. Biden bu çatışmaları kışkırtmak yerine önleyebilirdi. Uçağa atlayıp Moskova’ya giderek Putin’le görüşebilirdi. Bu bir liderden beklenen bir davranıştır” ifadelerini kullandı.

Eski Brezilya Cumhurbaşkanı, NATO’nun da Ukrayna’nın NATO’ya girmeyeceğini söyleyerek savaşı en başından önlemesinin mümkün olduğunu öne sürdü.

STÜDYO VOA

ABD Ordusu, Gazze açıklarında geçici iskeleyi kurdu - 16 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG