Erişilebilirlik

'Zatürre Hafife Alınmamalı'


'Zatürre Hafife Alınmamalı'
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:14 0:00

Tüm dünya, Clinton’ın teşhisinden sonra zatürreyi konuşmaya başladı. Zatürre, yaygın ancak kimi zaman ölümcül olabilen bir akciğer enfeksiyonu ve bakteriyel ya da virüs kaynaklı olabilir.

Doktorları antibiyotik tedavisi başlattığı için Clinton’ın bakteriyel zatürre olduğu kesinleşti. Doktor Metthew Schreiber, “Bakteriyel zatürrenin tedavisinde elimizde daha çok seçenek var. Bu da bakteriyel zatürre vakalarının avantajlı olduğu anlamına geliyor" dedi.

Yatak istirahati, bol sıvı tüketimi ve ateşin düşürülmesi, her zatürre hastasına verilen tavsiyelerden bazıları. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre zatürre, tüm dünyada beş yaş altındaki çocukların en önde gelen ölüm nedeni. Amerika’da her yıl bir milyon yetişkin, zatürre teşhisiyle hastaneye kaldırılıyor.

Hastalığın ciddiyeti enfeksiyonun akciğerleri ne kadar etkilediğine bağlı.

Akciğer hastalarının ve yaşlıların zatürreye yakalanma riski ise, sağlıklı ve genç bireylere oranla daha yüksek.

Zatürre, solunum yoluyla bulaşan bir hastalık. Bakteri ya da virüs parçacıkları, hapşırmayla havaya karışıyor. Bakteriyel zatürreden korunmak içinse aşı olmak mümkün.

Zatürrenin belirtileri, öksürük, ateş, yorgunluk ve göğüs ağrısı. Uzmanlar, zatürre vakalarının ağırlaşmasını önlemenin en iyi yolunun ilk belirtilerle birlikte bir doktora başvurmak olduğunu söylüyor.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG