Erişilebilirlik

Zamana Meydan Okuyan Moda: Dövme


Zamana Meydan Okuyan Moda: Dövme
Zamana Meydan Okuyan Moda: Dövme

Dövme eski bir gelenek olmasına rağmen hiç bir zaman eski bir moda olmadı. Aksine her geçen gün dövme yaptıranların sayısı artıyor.

Bu artan merak yüzünden Amerikan televizyon kanallarından birinde dövme hakkında bir reality show yayınlanmaya başlandı. Barbie bebekleri bile artık dövmeli. Anneler, babalar, doktorlar, bisikletçiler, kısaca herkes dövmeye merak sardı.

Dövme sözkonusu olduğunda Matt Knopp açık konuşuyor: “İşyerinde hem arkadaşlarımla iyi vakit geçiriyorum hem de dövme yapıyorum. Bundan daha iyi bir para kazanma yolu düşünemem.”

Knopp, Washington’un gözde semtlerinden Adams Morgan’daki Tattoo Paradise’ın sahibi. Knopp, “Bu insanlarla çalışıyorum,buraya gelen müşterilerime saygıyla yaklaşıyorum,” diyor.

Jan Palmiero, “Buradaki herkes çok iyi, aile ortamı var. Müşterilerine de ailelerinin bir ferdi gibi davranıyorlar,” diyor.

Palmiero, “Dövme yaptırmak hiç de eğlenceli değil. Çok acı çekiyorsunuz. Acı çektiğinizi söylesem dövme yaptırmaktan vazgeçer misiniz bilmem; çünkü inanın bana, feci birşey. Ama iki haftada bir neden dövme yaptırıyorum bilmiyorum,” şeklinde konuşuyor.

Ian Palmiero her iki haftada bir kendisini Knopp’un ellerine teslim ediyor. Palmiero, “Dövme yaptırmak son derece pahalı. Yıllar içinde masraflarım 50, hatta 60 bin dolar tutmuş olabilir,” şeklinde konuşuyor. Birçokları için dövme son derece pahalı.

Knopp, “İnsanlar para harcamak istemiyor. İyi dövmenin fiyatıysa yüksek. Kot pantolona 200, ayakkabıya 150 dolar harcayabiliyorlar ama hayat boyu bedenlerinde kalacak dövmeye 30 dolardan fazla vermek istemiyorlar,” diyor.

Knopp ilk kez lisedeyken bir arkadaşına dövme yapmış. Ama sokak dövmecilerine itibar edilmemesi gerektiğini söylüyor: “Enfeksiyon riski nedeniyle dövme salonları dışındaki yerlerde dövme yaptırmayın. Mürekkebin, iğnenin güvenli olup olmadığını bilemezsiniz.”

Bedeninizde kalıcı bir iz bırakacak kişiyi iyi seçmek gerekiyor.

Knopp, “Dövme, hata kabul edecek bir iş değil. Her seferinde mükemmel iş çıkarmanız gerekiyor. Hiç hata yapmadım,” şeklinde konuşuyor.

Palmiero gibi dövmelerini sildirmeyi düşünmeyenler için ustalarla çalışmak çok önemli: “Dövmelerim için çok acı çektim. Sildirmek için iki kat acıyı çekmek gibi bir niyetim yok. Dövmelerle kaplı olmaktan mutluyum.”

Palmiero, yüzü ve boynu dövmesiz kaldığı sürece eşinin de mutlu olduğunu söylüyor.


XS
SM
MD
LG