Erişilebilirlik

‘Zaman’a Kayyum Ataması Rahatsız Edici’


John Kirby
John Kirby

ABD Dışişleri Bakanlığı, Gülen cemaatinin yayın organı olarak bilinen Zaman gazetesi ve Feza Gazetecilik A.Ş. bünyesindeki tüm yayın organlarına kayyum atanmasını, “Türk hükümetinin, kendisini eleştiren medya kurumları ve diğerlerini hedef alan rahatsız edici hukuki ve güvenlik adımlarından biri daha” şeklinde niteledi.

Bakanlık Sözcüsü John Kirby, günlük basın brifinginde konuyla ilgili soru üzerine, “Zaman gazetesine kayyum atamasıyla ilgili haberleri gördük. Bunu, Türk hükümetinin, kendisini eleştiren medya kurumları ve diğerlerini hedef alan rahatsız edici hukuki ve güvenlik adımlarından biri daha olarak görüyoruz” diye konuştu.

Zaman’a kayyum ataması hakkında “çok endişeliyiz” ifadesini kullanan Kirby, atamanın gazetenin yazı işleri ve editöryel politikasında değişikliğe neden olmaması gerektiğini belirtti.

Sözcü Kirby, “Türkiye’nin dostu ve NATO müttefiki olarak, Türk yetkilileri, attıkları adımların ifade özgürlüğü ve özellikle de basın özgürlüğü dahil, kendi anayasalarında yüceltilen evrensel demokratik değerleri desteklemesini garanti etmeye çağırıyoruz. Demokratik bir toplumda eleştirel fikirler teşvik edilmeli, susturulmamalı” dedi.

Bu hususları Türk yetkililerle de paylaştıklarını kaydeden Kirby, bir soru üzerine, Zaman’a kayyum ataması gibi adımların, “Türkiye’nin anayasasında yüceltilen sağlıklı demokratik değerlerle uyumlu olmadığını” belirtti. Kirby, “Türkiye ve demokrasisi bizim için önemli. Bu nedenle bu tür konuları gündeme getiriyoruz” ifadesini kullandı.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG