Erişilebilirlik

'Zalim Bir Saldırıyla Karşı Karşıyayız'


Almanya’nın başkenti Berlin’de bir TIR’ın dünyaca ünlü Kurfürstendamm Bulvarı'nda kurulu Noel Pazarı’na girerek en az 12 kişinin ölümüne ve 48 kişinin yaralanmasına yol açmasının ardından başlatılan soruşturmada,olayın bir terör saldırısı olduğuna dair artık bir şüphe bulunmadığı açıklandı.

TIR’ı kullanan şoförün kasıtlı olarak ve bilerek Noel Pazarı’ndaki insan kalabalığının içine daldığını açıklayan Federal İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere, "Zalim bir saldırı ile karşı karşıyayız," dedi. Olayı “terör saldırısı” olarak tanımlayan Başbakan Angela Merkel, “zalimce ve korkunç” diye nitelendirdiği olay sonrasında Alman kamuoyuna dayanışma çağrısında bulundu ve "Korkunun bizi felç etmesine izin vermeyeceğiz," dedi.

Bu arada olayla ilgili olarak dün akşam gözaltına alınan şüphelinin yanlış kişi olabileceği yönünde açıklamalar geldi. Terör saldırısı ile ilgili soruşturmanın son derece hassas bir şekilde sürdürüldüğünü duyuran Berlin polisi sözcüsü, olayla ilgili ilk bulgulara dayanılarak gözaltına alınan Pakistanlı’nın delil yetersizliğinden serbest bırakıldığını kaydetti.

Basında çıkan haberlerde, polis yetkililerinin olayın gerçek failinin silahlı bir şekilde serbest olabileceği ihtimali üzerinde durdukları da vurgulandı. Dün olayın hemen ardından TIR’ı kullanan kişinin olay yerinden yaya olarak kaçtığı, daha sonra yakın bir caddede gözaltına alındığı açıklanmıştı. Zanlı olarak tanımlanan kişinin Naved B. adlı ve 23 yaşında Pakistan kökenli bir mülteci olduğu, 31 Aralık 2015’de Avusturya üzerinden Almanya'ya geçerek, sığınma istediği ve Berlin’deki bir sığınmacı yurdunda kaldığı duyurulmuştu.

Öte yandan basına yansıyan haberlere göre, başta ABD’li olmak üzere bazı istihbarat kurumlarının geçen Kasım ayında Almanya’yı, Noel boyunca terör saldırısı olabileceği konusunda uyardığı dile getirildi. Alman yetkililer bu konuyla ilgili açıklama yapmadılar. Yapılan yorumlarda dünkü saldırının varsayıldığı gibi radikal İslamcı bir terör saldırısı olması durumunda bunun sığınmacı ve göçmen politikalarına olumsuz etkileri olacağı belirtildi. Berlin’deki siyasi gözlemciler, özellikle mülteci ve İslam karşıtı Almanya için Alternatif Partisi AfD’nin, saldırı nedeniyle gözlerin yeniden mültecilere çevrilmesini kendi politikaları için kullanacağı ve oy oranını artırmayı başaracağı yorumunu yapıyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG