Erişilebilirlik

Zaho Protestosuna ‘Devlet İtham Ediliyor’ Engeli


DİYARBAKIR - Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır İl Örgütü, Irak Kürt Bölgesi'nin Zaho kasabası yakınlarındaki piknik alanına düzenlenen saldırıyı protesto etmek amacıyla basın açıklaması düzenledi. Ancak polis, konuşmalarda saldırıdan Türkiye sorumlu tutulduğu gerekçesiyle, açıklamayı kalkanlarla engelledi.

Zaho Protestosuna ‘Devlet İtham Ediliyor’ Engeli
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:14 0:00

Aralarında HDP milletvekilleri ve parti yöneticilerinin bulunduğu grup, Koşuyolu Parkı'ndaki insan hakları anıtı önünde basın açıklaması yaptı. Ellerinde saldırıya ait fotoğraflar ve pankartlar taşıyan grup adına Diyarbakır Milletvekili Dersim Dağ konuştu. Dağ’ın konuşması sürerken polis sık sık, Türkiye’nin sorumlu tutulmaması uyarısı yaptı. Grup uyarılara sloganlarla tepki gösterirken, Dağ konuşmasını sürdürdü.

Konuşma devam ederken, alanda görevli emniyet amiri, yaptığı anonslarda, saldırıda ölenlerin yakınlarına başsağlığı dileyerek, olayda Türkiye’nin sorumluluğunun olmadığını söyledi. Emniyet amirinin üçüncü uyarısının ardından grubun çevresi çevik kuvvet ekipleri tarafından sarıldı. Polisler kalkanlarını kaldırarak, görüntü alınmasını engelledi. Açıklama, polis çemberi içinde sona erdi.

Açıklamanın ardından VAO Türkçe’ye konuşan HDP’liler olayın soruşturularak sorumlularının bulunmasını istedi. HDP Parti Meclisi Üyesi Serhat Eren, sorumluların yargılanması gerektiğini belirterek, “Meydana gelen bu olayın ulusal ve uluslararası hukuk nezdinde bir karşılığı olacaktır. Yetkililerin, sorumluların, buna karar verenlerin saldırıyı yapanların, o insanların ölümüne neden olan yetkilerin ulusal ve uluslararası hukuk nezdinde, haklarında soruşturma açılması, yargılanması gerekiyor” dedi.

HDP İl Eş Başkanı Gülistan Atasoy ise, hükümetin soruşturmayla ilgili adım atması çağrısı yaptı. Saldırıyla ilgili dünya kamuoyunda bir yargı oluştuğuna dikkat çeken Atasoy, şunları söyledi: “Bunun nasıl gerçekleştiğine dair dünya kamuoyunda oluşan bir yargı var. Bu yargının gereği, Türkiye hükümeti ve iktidar hukuki ve siyasi sorumluluğunu yerine getirmelidir. Geçen sürede bununla ilgili bir sorumluluk taşımaması ve buna dair hiçbir adımın atılmaması bizleri bu meselenin üzerine daha fazla gitmeye, meselelerin tüm sorumluları ile beraber ortaya çıkarılması için daha fazla sorumluluk almayı götürüyor.”

HDP Diyarbakır Milletvekili Remziye Tosun ise saldırıyı kınayarak, “Zaho’da bir piknik alanında 7 yaşından 70 yaşına kadar 10 insanımız katledildi. Biz başta bunu kınıyoruz. Bütün dünya sadece Türkiye değil, Ukrayna değil Zaho değil bütün dünya bir araya gelip, eşit bir yaşam, birliktelik inşa etmeli ki, bu topraklarda artık kan dökülmesin. Biz bu saldırıyı binlerce kez kınıyoruz” diye konuştu.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG