Erişilebilirlik

Yüz İfadeleriyle Hareket Eden Tekerlekli Sandalye


Yüz İfadeleriyle Hareket Eden Tekerlekli Sandalye
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:24 0:00

Tekerlekli sandalyede dolaşmak için manevra yapmaya alışık olmak gerekir. Ama Wheelie ile sadece kaşınızı kaldırarak bile hareket etmeniz mümkün.

Bazı yüz ifadeleri, duyguları harekete geçirir. Bazılarıysa kelimenin tam anlamıyla sizi hareketlendirir.

Kullanıcının yüz ifadeleriyle tekerlekli sandalyenin hareket etmesini sağlayan yazılım ve donanım sistemi Wheelie, bu rahatlığı sağlıyor.

Hoobox Robotics CEO’su Paolo Pinheiro, “Her iki kol ve bacağı felç olanlar, ALS teşhisi konan hastalar ya da eliyle motorlu tekerlekli sandalyesini hareket ettiremeyenler, öpücük, gülümseme ya da kaş kaldırma gibi yüz ifadelerini kullanabilir” diyor.

Brezilya’da kurulan Hoobox robot firmasının ayda 300 dolarlık ücret karşılığında sunduğu hizmet, Intel’in “RealSense” derinlik kamerası sayesinde kullanıcının yüz ifadelerini okuyor.

Pinheiro, “Yazılım son derece hassas. Kullanıcının ağzının, gözlerinin ve kaşlarının etrafındaki çizgileri yakalayabiliyor” diyor.

Sistemin bağlı olduğu bilgisayar, yüzün üç boyutlu haritasını çıkarıyor ve 11 farklı yüz ifadesini tanımlayabiliyor.

Pinheiro, “Bu teknoloji, kafanızın pozisyonu ne olursa olsun çalışıyor. Kamerayı yan tarafınıza yerleştirebilirsiniz, önünüzde tutmanıza gerek yok” sözleriyle sistemi özetliyor.

Bu yeni teknoloji, engelli bireylere bir nebze de olsa hareket özgürlüğü sağlıyor. İki kol ve bacağı felç olan Jim Ryan, tekerlekli sandalyesini özel bir başlıkla hareket ettiriyor.

Ryan, “En güzel yanı, kafamı sağa ve sola döndürüyor olabilmek. Kafamın etrafındaki aygıt çok kısıtlayıcıydı, bu sistem ise çok büyük fark yarattı” diyor.

Yüz ifadesindeki çok hafif değişiklikler bile saniyeler içinde, çok hızlı bir şekilde algılanıyor.

Bu hassasiyet, kullanıcıya, tekerlekli sandalyenin manevra kolunu kullanarak gerçek zamanlı hareket etme imkanı tanıyor.

Ancak kimilerine göre bu teknoloji, çok da pratik olmayabilir. Bağımsız Yaşam Merkezi’nden Jeshua Aveno da o isimlerden biri.

Aveno,“Bazı yüz ifadeleri, istemsiz olabilir. Örneğin sokakta ilerlerken sizi güldüren ya da gülümseten bir reklam gördünüz” diyor.

Penheiro’ya göre ise alışması belki biraz zaman alsa da kullanıcılara sağladığı kendine yeterlilik hissi, oldukça anlamlı.

Pinheiro, “Wheelie sadece hareketlilik değil, bağımsız yaşama ve özgüven açısından da avantaj sağlıyor” ifadelerini kullanıyor.

Bu da hareket kısıtlılığı olan bireyleri gülümsetmeye yetiyor.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG