Erişilebilirlik

Yürüme Engelliler İçin Mucize Robot


Yürüme Engelliler İçin Mucize Robot
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:28 0:00

Tüm dünyada milyonlarca yürüme engelli için umut ışığı olan giyilebilir robotun adı Ekso Biyonik İskelet. Robot, pille çalışıyor ve Amerika'da bazı sağlık merkezlerinde yapılan denemeleri çok başarılı oldu

Dünyada milyonlarca kişi, yürüme engelli. Yeni geliştirilen giyilebilir bir robot, yürüme engelliler için bir umut ışığı olabilir.

Freewheelers basketbol takımının kaptanı Bob Amelio, bugün farklı bir oyun sergiliyor.

Bob, 26 yıl sonra ilk kez kendi başına yürüyebiliyor.

Terapi uzmanları, Bob Amelio’nun ölçülerini alıyor ve kendisini tekerlekli sandalyesinden kaldırarak bacaklarını hareket ettirecek yüksek teknoloji ürünü giyilebilir robotun boyutlarını ayarlıyor.

Giyilebilir robotun adı, Ekso Biyonik İskelet.

Terapist düğmeye basınca iskelet, hastanın ayağa kalkmasını sağlıyor. Pille çalışan motor, kasların yaptığı görevi üstleniyor ve hastanın bacakları, öne doğru ilerliyor.

Russ Angold, Ekso Biyonik şirketinin korucularından: “Hasta, ağırlığını kendi kemik yapısının üzerine veriyor. Ekso sadece destek ve hareket becerisi sağlıyor.”

Kevin Oldt, Ekso’nun fiziksel değişimden çok daha fazlasını ifade ettiğini söylüyor: “Umudunu kaybeden birine umut verdiğinizde insanın tüm hayatı değişiyor. Umut, son derece güçlü bir duygu.”

Bob Amelio artık göz teması kurabiliyor: “Tekerlekli sandalyede otururken etrafınızdakileri görmek için sürekli başınızı kaldırmanız gerekiyor. Hatta otururken konuşulanları bile iyi duyamıyorsunuz. Göz hizasında olmak çok önemli.”

Amelio’nun yardımcı köpeği, sahibini ayakta dururken görmeye alışık olmadığı için hemen tavır değiştiriyor.

Amelio üç dakika içinde yürümeye başlıyor.

Terapistleri, Amelio’nun bacak hareketlerinin Ekso’dan önce devreye girdiğine işaret ediyor. Bu, ilk gün için çok büyük bir başarı.

Amelio’nun hayali, düğününde kızı Trish’in yanında yürüyebilmek.

Kızına ilk kez nasıl yürüdüğünü gösteriyor.

Tekerlekli sandalyeden kalkıp ilk 67 adımını atan Amelio, şimdi kızıyla yanyana yürüyebilmek için can atıyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG