Erişilebilirlik

Yurtdışındaki Seçmenler Gümrük Kapılarına Gidiyor


Yurtdışındaki Seçmenler Gümrük Kapılarına Gidiyor
Yurtdışındaki Seçmenler Gümrük Kapılarına Gidiyor

Türkiye'de 12 Haziran’da yapılacak genel seçimler için 10 Mayıs itibarıyla 25 gümrük kapısında oy kullanılmaya başlandı. Yüksek Seçim Kurulu'nun yurtdışında oy kullanılmasına izin vermemesi birçok seçmeni bu dönemde Türkiye’ye gitmeye yönlendiriyor.

Yüksek Seçim Kurulu’nun verilerine göre, Türkiye dışında yaşayan oy hakkına sahip Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının sayısı 1,5 milyonu Almanya’da olmak üzere toplam 2,6 milyon. Yüksek Seçim Kurulu, 10 mayıs tarihine kadar adres beyanında bulunarak, Yurt Dışı Seçmen Kütüğü’ne kayıt olanların sayısını ise 680 bin olarak duyurdu ve gümrüklerde oy kullanacaklar için 600 bin seçim pusulası bastırdı. 2007 seçimlerinde yurt dışında yaşayan yaklaşık 250 bin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının oy hakkını kullandığını belirten uzmanlar, bu kez de benzer oranda bir katılım bekliyorlar. İktidardaki AKP’ye yakınlığı ile bilinen Avrupa Türk Demokratlar Birliği Başkanı Hasan Özdoğan, yurt dışındakilerin bir seçimde daha kendi yaşadıkları ülkelerde oy kullanamamasını yanlış bir karar olarak eleştiriyor ve ‘sandık bize getirilmiyor o halde biz sandığa gidelim’ diyor.

Hasan Özdoğan yurtdışındaki seçmenlerin yüksek oranda katılımının, gelecek dönemde Türkiye dışında da sandıkların kurulmasının önünü açacağını savunuyor, ancak Türkiye’ye giderek oy kullanmanın büzük fedekarlık gerektirdiğini de kabulleniyor.

Türk-Alman Eğitim ve Bilim Vakfı’nın yaptığı bir araştırmaya göre yurt dışındaki Türklerin sayısı Türkiye’de yaşayan Türklerin yüzde 9’una denk geliyor, bu da yurtdışının bir seçim bölgesi olarak tanımlanması durumunda 24 milletvekilliği anlamına geliyor. Avrupa Türk Demokratlar Birliği Başkanı Hasan Özdoğan, ileride yurt dışından seçilecek milletvekillerinin göçmen Türklerin sorun ve isteklerini çok daha güçlü bir şekilde dillendirebileceğini savunuyor.

Hasan Özdoğan’a göre, bir sonraki seçimde seçme ve seçilme hakkının gerçek olabilmesi için bu konudaki Türk çatı örgütlerinin ortak hareket etmesi gerektiği görüşünde.

Gümrük kapılarındaki oy verme işlemi seçimlerin yapıldığı 12 Haziran tarihinde diğer sandıkların kapandığı saat 17.00’de sona erecek.

XS
SM
MD
LG