Erişilebilirlik

Yurtdışında Oy İçin Randevu Uyarısı


Başkent Washington’daki Türkiye Büyükelçiliği’nde yapılan bilgilendirme toplantısı
Başkent Washington’daki Türkiye Büyükelçiliği’nde yapılan bilgilendirme toplantısı

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde bu yıl yurtdışında ilk kez oy kullanacak seçmenler için Türkiye’nin diplomatik temsilciliklerine hazırlıklar başladı. Oy kullanacak vatandaşların beraberlerinde, üzerinde TC kimlik numarası bulunan pasaport ya da nüfus cüzdanı getirmeleri gerekiyor

Türkiye dışında yaşayan 2 milyon seçmenin sandık başına gitmek için randevu alması gerekiyor. İnternet üzerinden “SEÇSİS Oy Verme ve Belirleme Sistemi” aracılığıyla randevu alma işlemleri 21 Temmuz tarihinde başlayacak ve sistem 4 gün boyunca çalışacak. 25 Temmuz’a kadar Türkiye saatiyle 17’ye kadar randevu almayanlara sistem otomatik olarak bir gün tayin edecek ve seçmen o tarih ve saat aralığı dışında istediği zaman oy kullanamayacak.

Oy sandıkları 3 kilitli odada

Başkent Washington’daki Türkiye Büyükelçiliği’nde yapılan bilgilendirme toplantısında yurtdışında kayıtlı 2 milyon seçmenin 87 bininin Amerika’da olduğu bildirildi. Washington Büyükelçiliği’nde yaklaşık 14 bin seçmenin oy kullanması bekleniyor. 31 Temmuz Perşembe gününden 3 Ağustos Pazar tarihleri arasında kullanılan oyların tutulduğu sandıklar gün sonunda temsilcilik binasında penceresi olmayan bir odaya kapatılarak üç asma kilit takılacak. Kilitlerin anahtarlarının ikisi parti temsilcileri arasında çekilecek kura sonucu belirlenen gözlemcilerde, biri de büyükelçide bulunacak.

Oy çuvallarına diplomatik dokunulmazlık

Amerika’da kullanılan oylar, 3 Ağustos günü Türk Hava Yolları’nın tarifeli uçağıyla Türkiye’ye gönderilecek. Her iki çuvala, Dışişleri Bakanlığı’nda görevli bir diplomat eşlik edecek ve her bir oy torbasının uçakta koltuğu olacak. Diplomatik statü verilecek mühürlü oy çuvallarına Amerika’da ve Türkiye’de gümrük kontrolu yapılmayacak. Atatürk Havalimanı’na ulaşan oy torbaları burada, diplomatlar tarafından tutanak karşılığında geçici seçim kuruluna teslim edilecek. Yurtdışında kullanılan oyların sayım işlemi, Ankara’da yapılacak.

Oy kullanmak için yurda giriş çıkış yapmaya gerek yok

Cumhurbaşkanlığı için ilk kez yurtdışı seçmenlere de gümrük kapıları dışında oy kullanma hakkı verilecek seçimler için, 54 ülkede ve 103 ayrı temsilcilikte sandık kurulacak.

Yüksek Seçim Kurulu’nun internet sitesinde yurtdışında kayıtlı görünen seçmenlerin oy kullanmak için mutlaka yurt dışında bulunmaları, ya da gümrük kapılarından Türkiye’ye giriş yapmaları gerekmiyor. Türk vatandaşı seçmenlerin YSK sitesinde tam listesini bulabilecekleri herhangi bir gümrük kapısına giderek oy kullanabilecekleri kaydedildi.

Yurtdışında oy kullanacak seçmenlerin aşağıdaki linkten randevu almaları gerekiyor: https://randevu.ysk.gov.tr/YSKYrtsdRandevuWeb/index.html

  • 16x9 Image

    Mehtap Çolak Yılmaz

    Mehtap Çolak Yılmaz, 1997 yılında Star Haber’de başladığı televizyon haberciliğine, 2000 yılında ATV Haber’le devam etti. Avrupa ve Ortadoğu başta olmak üzere dünyanın birçok bölgesinde haber takip etti, söyleşiler ve canlı yayınlar yaptı. 2003 yılında iki ay boyunca Irak’ın işgalini Bağdat ve Kuzey Irak’tan takip etti. 2005 yılında  ATV Haber Washington Temsilcisi olarak mesleğine Amerika’da devam eden Yılmaz, 2012 yılından bu yana da Amerika’nın Sesi’nde çalışıyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG