Erişilebilirlik

Yurtdışı Ziyaretine Başlayan Trump Siyasi Fırtınaları Geride Bırakabilecek mi?


Yurtdışı Ziyaretine Başlayan Trump Siyasi Fırtınaları Geride Bırakabilecek mi?
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:46 0:00

Başkan Trump, Ortadoğu ve Avrupa’yı kapsayan ilk yurtdışı gezisine çıkarken eski FBI Başkanı James Comey’yi görevden uzaklaştırmasının, eski Ulusal Güvenlik Danışmanı Michael Flynn’in Rusya bağlantılarına ilişkin soruşturmanın durdurulması talebi ve Rusya’yla gizli istihbarat paylaştığı iddiasının yarattığı siyasi fırtınayı geride bırakmayı umuyor. Trump’ın güvenilirliğiyle ilgili tartışmalar, Başkan’ın başındaki siyasi dertlerin temelini oluşturuyor

Gazeteciler, Rus yetkililerle gizli istihbarat paylaşma kararıyla ilgili olarak Başkan Trump’a zor sorular yöneltiyor.

Başkan Trump, Connecticut eyaletindeki Sahil Güvenlik Akademisi mezunlarına hitaben yaptığı konuşmada kendisini eleştirenlere ve medyaya tepki gösterdi: “Tarihte hiçbir siyasetçi bu kadar haksız muameleye maruz kalmamıştır. Sizi alaşağı etmek isteyenlere, hayallerinizin önünde engel oluşturanlara geçit veremezsiniz.”

Demokrat Parti Senato Grup Başkanı Chuck Schumer, başkanın güvenilir olup olmadığını sorguluyor: “Bu yönetim güvenilirlik krizi yaşıyor. Bu kriz, hepimize, saymakla bitiremeyeceğimiz kadar çok şekilde zarar verecek. Listenin en başında da başkana güvenin erozyona uğraması var.”

Temsilciler Meclisi Başkanı Paul Ryan dahil Kongre’deki bazı Cumhuriyetçiler Beyaz Saray’dan sorularına yanıt bekliyor: “Görevimiz sorumlu, ihtiyatlı ve sadece gerçekleri ortaya çıkarmaya odaklanmak.”

Ancak yaşanan karmaşa, Senato Çoğunluk Lideri Mitch McConnell gibi Cumhuriyetçiler’e ağır bir darbe indiriyor: “Beyaz Saray daha az sansasyon yaratsa daha iyi olur.”

Uluslararası ve Stratejik Araştırmalar Merkezi uzmanı Anthony Cordesman’a göre, Amerika içindeki tartışmalar, Trump’ın dış gezilerine de yansıyacak: “Yabancıların kafasını kurcalayan ancak Trump’a yönelteceklerini sanmadığım bir soru var: Kongre’deki kutuplaşmaya ve Cumhuriyetçi Parti’deki sorunlara bakarsak başkanın gerçek siyasi gücü nedir? Trump kendi gündemiyle ilerleme sağlayabilir mi?”

Strateji uzmanı John Feehery dahil birçok Cumhuriyetçi Partili, Trump’ın kavgacı mizacının krizler sırasında sorun yaratacağı görüşünde: “Trump, mevcut düzeni bozma sözü vermişti, gerçekten de bunu başardı. Ulusal haber medyasından bir düşman yarattı. Destekçileri Trump’a yardım edebilir ancak bu tutum, güvenilirlik inşa etme konusunda Trump’a zarar verir.”

Başkan Trump’ın güvenilirlikle ilgili daha birçok sınav vereceği kaçınılmaz. Özellikle de FBI eski Başkanı James Comey’nin Trump’la görüşmeleri hakkında eninde sonunda Kongre’de ifade vereceği gerçeği göz önünde bulundurulduğunda.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG