Erişilebilirlik

"Yurtdışı Turu Katil Olduğu Gerçeğini Değiştirmez"


FILE PHOTO: Turkish court halts Khashoggi trial, transfers it to Saudi Arabia
FILE PHOTO: Turkish court halts Khashoggi trial, transfers it to Saudi Arabia

Öldürülen Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın nişanlısı Hatice Cengiz, paylaştığı bir dizi Twitter mesajında, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed Bin Selman'ın yabancı ülkelere yaptığı ziyaretlerin kendisine tanıdığı siyasi meşruluğun, bir "katil" olduğu gerçeğini değiştirmediğini kaydetti.

Amerikan istihbaratının geçen yıl yayınladığı bir rapor, Veliaht Prens Muhammed Bin Selman'ın 2018 yılı Ekim ayında Kaşıkçı'nın yakalanması ya da öldürülmesi operasyonunu onayladığı sonucuna varmıştı. Suudi Arabistan hükümeti, Veliaht Prens'in Kaşıkçı'nın öldürülmesiyle ilgisi olduğunu ve raporun bulgularını reddetmişti.
Dün Mısır ziyaretiyle bölgesel turuna başlayan Muhammed Bin Selman bugün Ankara'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la görüşüyor.
Bu, Muhammed Bin Selman'ın 2018'deki Kaşıkçı cinayeti sonrasında bölgede düzenlediği ilk tur olma özelliğine sahip.

Cengiz, İngilizce yaptığı Twitter paylaşımında, "Ülkemize yaptığı ziyaret bir cinayetin sorumlusu olduğu gerçeğini değiştirmez. Her gün farklı bir ülkeye yaptığı ziyaretleriyle kazandığı siyasi meşruluk, bir katil olduğu gerçeğini değiştirmez" ifadelerini kullandı.

Cengiz, Twitter'da ayrıca "Cemal artık benim hikayem değil, adalet için verilen bu mücadele sadece benim mücadelem değil. Her özgür ve düşünen insanın mücadelesi" dedi.

"Hiçbir diplomatik ilişki bu haksızlık ve adaletsizliği meşru kılamaz" diyen Cengiz, "En temel insan haklarımızı görmezden gelen dünya liderlerine karşı ahlak ve insani değerleri savunmak için mücadele ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Cengiz, tweet serisini, "Her çaba karşılıksız kalana kadar adalet aramaya devam etmeliyiz. İlahi adalete inanan biri olarak hiçbir suçun cezasız kalmayacağına inanıyorum" şeklinde tamamladı.

Ankara ve Riyad arasındaki ilişkiler, Kaşıkçı'nın İstanbul'daki Suudi Arabistan Konsolosluğu'nda öldürülmesi sonrasında bozulmuş, Erdoğan o dönemde cinayetten Suudi hükümetinin "en üst seviyesini" suçlamıştı.

Ancak İstanbul 12'nci Ağır Ceza Mahkemesi, Kaşıkçı davasını Suudi Arabistan'a devretti. Türkiye, bu adımın siyasi olduğu iddiasını reddediyor.

Davanın Suudi Arabistan'a devredilmesinden birkaç hafta sonra Erdoğan, Nisan ayında Suudi Arabistan'da Veliaht Prens'le birebir görüşme yaptı.

Suudi Arabistan, 2020 yılında 8 kişiyi Kaşıkçı cinayeti nedeniyle 7 ila 20 yıl hapis cezasına mahkum etti. Mahkum olanların kimlikleri açıklanmadı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG