Erişilebilirlik

Yurtdışındaki Türkler Oy Kullanabilecek


BERLİN- Yurtdışında yaşayan Türkiye kökenlileri yıllardır meşgul eden konulardan biri de Türkiye'deki seçimlerde oy kullanabilme arzuları.

Seçim Kanunu’nda yapılan değişikliklerle yurtdışında yaşayanların bulundukları ülkede oy kullanma hayalleri bu yıl nihayet gerçekleşeceğe benziyor. Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı ve Berlin’deki diplomatik çevreler, başta Almanya olmak üzere yurtdışındaki milyonlarca vatandaşın Ağustos ayında yapılması planlanan cumhurbaşkanlığı seçimlerinde oylarını kullanabileceğinden yola çıkıyor.

Türk vatandaşları şimdiye kadar sadece ülkeye giriş çıkış yaparken gümrük kapılarında oy kullanabiliyordu. Yetkililer bunu yapanların sayısının seçmen konumundakilerin yüzde 5 ila 7 arasında kaldığını belirtiyor. Yüksek Seçim Kurulu’nun verilerine göre, yurtdışındaki seçmen sayısı 1,5 milyonu Almanya’da, 85 bini ise ABD’de de olmak üzere yaklaşık 2,6 milyon. Bu oran, 50 milyonluk toplam seçmen sayısının yüzde 5’ine tekabül ediyor.

Başbakanlık bünyesindeki Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı web sitesinde yer alan bilgilere göre, yurtdışı Türkleri'ne 38 gün boyunca oy kullanma imkanı tanınacak. Vatandaşlar bulundukları bölgedeki büyükelçilik veya konsolosluklar gibi yurtdışı temsilciliklerinde ve yerel makamların uygun göreceği mekanlarda seçim tarihinden kırk beş gün öncesinden başlamak üzere, seçim gününden önceki yedinci güne kadar 38 gün boyunca oy verebilecek.

Vatandaş sayısının Almanya, Fransa ve Hollanda gibi fazla olduğu ülkelerde Türkiye’ye ait diplomatik binalardaki imkanların yetersiz kalacağından yola çıkan yetkililer seçimlerin spor salonları, okullar veya fuar alanları gibi mekanlarda gerçekleştirilmesi için görüşmelerini sürdürüyor.

Oy verme işleminin randevulu mu yoksa başka bir sistemle mi yapılacağı da henüz netleşmeyen bir konu. Almanya’daki Türk diplomatlar, Berlin, Hamburg, Köln gibi konsolosluklara bağlı bölgelerde 150-200 bin seçmen konumunda vatandaşının yaşadığını ve konsolosluk binalarının yetersiz kalabileceğini belirtiyor.

Önümüzdeki cumhurbaşkanlığı seçimi için Almanya’daki temsilciliklerin dışında sandık kurma isteğini resmi olarak Alman mercilere ilettiklerini belirten yetkililer, bu konunun Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın gelecek hafta Başbakan Angela Merkel’le Berlin’deki buluşmasında da gündeme geleceğinden yola çıkıyor.

Alman tarafı daha önce yaptığı açıklamalarda oy verme işlemi kapsamında güvenlik sorunlarının aşılması gerektiğini belirterek, konuyla ilgili şimdiye kadar kesin bir tavır almadı. Öte yandan yetkililer ve diplomatlar seçmen kütüklerine kayıtlı olmayanların oy kullanamayacağı uyarısını yapıyor.

Türkiye’de de seçmen kütüğünde adı olmayanları oy kullanamadıklarını anımsatan yetkililer, seçmenlerin yurtdışı seçmen kütüğüne kayıtlı olup olmadıklarını www.ysk.gov.tr adresinin ‘Yurt Dışı Seçmen Sorgulama’ bölümünden kontrol edebileceklerini vurguluyor. Kayıtlarını bulamayanların bağlı bulundukları konsolosluklara adres beyanında bulunarak kayıtları güncellemeleri gerekiyor.

Bir başka alternatif ise elektronik ortamda Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’ne başvuru yapılması. Öte yandan yurtdışı seçmenleri seçim ve oy verme süresince Türkiye’ye giriş yapmaları durumunda eskiden olduğu gibi gümrük kapılarında da oy verebilecek. Bu işlem için seçmen kütüğüne kaydın yanısıra, T.C. kimlik numarasını gösteren nüfus hüviyet cüzdanı gerekli.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG