Erişilebilirlik

Yurtdışı Seçmenler Üçüncü Seçime Hazırlanıyor


Almanya'da diplomatik temsilciliklerde oy kullanan Türkler
Almanya'da diplomatik temsilciliklerde oy kullanan Türkler

50 yılı aşan göç tarihinde çok uzun bir süre Türkiye’deki seçimlere katılamayan Yurtdışı Türkleri 1 Kasım’da yapılacak olan erken seçim sayesinde 14 ay içinde üçüncü kez sandık başına gidebilecek.

Geçen yıl Ağustos ayındaki Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde, ardından da bu yıl 7 Haziran Milletvekili Genel Seçimleri’nde oy kullanan Yurtdışı Türkleri’nin önümüzdeki 1 Kasım Milletvekili Genel Seçimleri için takvimini Yüksek Seçim Kurulu açıkladı. Buna göre yurtdışında oy kullanma 8 Ekim'de başlayıp 25 Ekim'de sona erecek, yani toplam 18 gün sürecek. (Amerika'daysa oy kullanma günleri 17-25 Ekim olarak belirlendi.)

7 Haziran seçimlerinde bu süre ülkelere göre farklılık göstermekle birlikte toplamda 24 gün olarak belirlenmişti. Bazı ülkelerde sadece bir gün oy kullanılabilirken Almanya, Avusturya ve Fransa gibi Türk nüfusun yoğun olduğu ülkelerde 24 gün boyunca oy kullanılabilmişti.

Seçimlerinde gümrük kapılarında oy verme işlemi 1 Kasım'a kadar 24 saat boyunca devam edecek. Türk vatandaşı olan seçmenler randevu almaksızın bulundukları ülke için belirlenen günlerde ve bağlı oldukları konsolosluk ya da konsoloslukların belirlediği adreslere giderek oylarını kullanabilecek.

Yurtdışı seçmenler, 53,7 milyonluk toplam seçmen sayısının 2,9 milyonunu oluşturuyor, söz konusu seçmenlerin 1,4 milyon kişi ile yarısı Almanya’da bulunuyor. Sandığa gitme oranı geçen yılki Cumhurbaşkanlığı seçiminde yüzde 10’a bile ulaşamazken, 7 Haziran’da yurtdışı seçmenden gümrüklerde oy verenlerle 1 milyon 34 bin 917’si oy kullandı, böylece dünya çapında katılım yüzde 32,5 olarak kaydedilmiş oldu.

Bu arada yurtdışında yaşayan vatandaşların seçim kütüklerini kontrol edip adres beyanı yapmaları için son tarih 10 Eylül olarak açıklandı. Bu tarihten sonra yapılacak kayıtlar kabul edilmeyecek.

Yurtdışında verilen oylar 7 Haziran seçimlerinde olduğu gibi, oy verme işlemleri tamamlandıktan sonra oy torbalarına konularak mühürledikten sonra saklama kuruluna teslim edilecek. Güvenli odalarda saklanan oylar daha sonra uçaklarla Ankara’ya götürülecek ve 1 Kasım’da yurt içindeki oylarla açılıp sayılacak.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:51 0:00
Linki indirmek için

Bu arada gözlemciler yurtdışının ayrı bir seçim bölgesi olması ve yurtdışındaki seçmenin kendi milletvekillerini seçmesini ön gören yasa tasarısının 1 Kasım seçimlerine kanunlaşarak, yetişmesini neredeyse imkansız olarak tanımlıyorlar.

AKP İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu tarafından meclise sunulan tasarıya göre yurt dışı ayrı bir seçim çevresi olarak görülüyor ve yurtdışındaki Türklere 15 milletvekili kontenjanı verilmesi talep ediliyor. Yeneroğlu söz konusu uygulamanın yurt dışında yaşayan vatandaşların siyasal katılımlarının artırılmasını artıracağından yola çıkıyor.

Öte yandan 7 Haziran’da özellikle Almanya’daki oy potansiyelini göz ardı edemeyen partiler ülkeye adeta seçim çıkartması yapmıştı. AKP, CHP, MHP ve HDP liderleri Almanya’da seçim mitingleri düzenleyerek, beyannamelerinde yurtdışındaki Türklerle ilgili vaatlerle, seçmenden oy istemişti.

Partilerin 1 Kasım seçimleri öncesinde Almanya ve diğer ülkelerde özel kampanyalar düzenleyip, düzenlemeyecekleri konusunda şu ana kadar somutlaşmış bir plan yok.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG