Erişilebilirlik

Yurtdışı Türkler İçin Oy Umudu


Curiosity uzay aracı Mars’a inmesinin hemen ardından Mars’ın üzerinden ilk görüntüleri dünyaya göndermeye başladı
Curiosity uzay aracı Mars’a inmesinin hemen ardından Mars’ın üzerinden ilk görüntüleri dünyaya göndermeye başladı

Türkiye’den yurtdışına göçün başlamasının geçen yarım asrın ardından, yurtdışında yaşayan Türklerin, Türkiye’deki seçimlerde oy kullanmabilmesi konusunda büyük bir adım atıldı. Hükümetin hazırladığı ve 289 sayılı 'Seçmen Kütükleri Kanunu' ile ilgili yeni tasarının Başbakanlığa sunulduğu, Başbakan Erdoğan'ın imzasının ardından da TBMM Başkanlığı'na gönderilerek oylamaya alınacağı haber veriliyor.

Geçen yıl yapılan genel seçimlerde yurtdışı Türklerinin oy kullanabilmeleri Yüksek Seçim Kurulu'nun son andaki bir kararı ile bir kez daha gerçekleşememişti. Türk vatandaşlarının yaşadıkları ülkelerde oy kullanabilmelerini sağlayacak yeni kanun tasarısı, yurtdışında seçmenlerin yaşadıkları ülkede oylarını kullanabilmelerinin önünü açıyor.

Buna göre 18 yaşının üzerinde ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olanlar, Türkiye'deki seçim tarihinden 38 önceden başlayarak bulundukları bölgeye en yakın konsoloslukta oy atabilecek. Yetkililer Almanya başta olmak üzere Türk nüfusun yoğun olduğu Batı Avrupa ülkelerinde konsolosluklara ilave olarak değişik salonların da oy sandıkları kurulmak üzere kiralanmasını planlıyor. Buna paralel seçmenin konsolosluklarda elektronik oy kullanabilmesi, başka bir ifadeyle 24 saat oy kullanma olanağına sahip olması da amaçlanıyor.

Ayrıca tasarıya göre şimdiye dek olduğu gibi Türkiye'ye giriş çıkışlarda 38 gün boyunca oy kullanma hakkı devam ediyor. Mecliste AKP'nin çoğunluğu ile yasalaşmasına kesin gözüyle bakılan tasarıda, siyasi partilerin yurtdışındaki oylamalara gözlemci göndermesi de öngörülüyor. Ancak bu nokta sandıkların kurulacağı ülkelerin onayını gerektiriyor.

Almanya Türkiye'deki siyaset ortamının ülkeye taşınmasından duyduğu çekinceleri neden göstererek geçmişte bu tarz bir uygulamaya onay vermeyeceğini ifade etmişti. Tasarıya göre Türkiye dışında yaşayan seçmenler, milletvekili genel seçimi ve referandumlarda oy verebilecekler, yerel seçimlerde ise oy kullanamayacaklar. VOA Türkçe'nin mikrofonuna konuşan ve Berlin'de yaşayan vatandaşlar oy kullanma sıkıntısının sona erecek olmasını sevindirici bir gelişme olarak tanımlıyor.

Bu arada başta Almanya olmak üzere Batı Avrupa’daki Türk çatı örgütleri Avrupa’nın da seçim bölgesi olarak kabul edilip kendi milletvekilleri olmasını talep ediyor. Çoğunluğu 1,5 milyonla Almanya'da olmak üzere Avrupa'da yaklaşık 2,5 milyon seçmen olduğu tahmin ediliyor. Bu sayı Türkiye'deki seçim sistemine göre en az 23 milletvekiline karşılık geliyor.

XS
SM
MD
LG