Erişilebilirlik

Yunan Geçici Hükümeti Göreve Başladı


Yunanistan’da ülkeyi seçime götürecek geçici hükümet yemin ederek göreve başladı.

Yunanistan’da koalisyon hükümeti kurulması için sürdürülen görüşmelerin sonuç vermemesi üzerine 17 Haziran’da seçime gidilmesi kararlaştırılmıştı.

67 yaşındaki yargıç Panagiotis Pikramennos’un başkanlığındaki geçici hükümet ülkeyi seçimlere hazırlayacak.

Gözlemciler, yeni seçimlerde, aybaşındaki seçimler gibi hiçbir partinin hükümet kuracak kadar çoğunluk sağlayamayacağını söylüyor. Ancak yine gözlemciler kemer sıkma önlemlerine şiddetle karşı çıkan radikal solcu parti Syriza’nın yeni seçimlerde daha güçleneceği ve birinci parti olabileceği görüşünde.

Avrupa Birliği yetkilileri Yunanistan’a euro bölgesinde kalmaya devam edeceğini umduklarını ancak yükümlülüklerini yerine getirmesi gerektiği uyarısında bulunuyor.

Avrupa Birliği Komisyonu başkanı Jose Manuel Barroso, Yunanistan’ın euro bölgesinde kalmasını istediklerini ancak Avrupalı komşuları ve Uluslararası Para Fonu ile vardığı anlaşma yükümlülüklerini yerine getirmesinin şart olduğunu bildirdi.

Fransa’nın yeni cumhurbaşkanı Francoise Hollande ve Almanya Başbakanı Angela Merkel Berlin’de yaptıkları görüşmede Yunanistan’ın euro bölgesinde kalmasını desteklediklerini açıkladı.

Yunanistan borçlarını ödeyebilmek için son iki yıl içinde Avrupa Birliği ve Uluslararası Para Fonu’ndan milyarlarca dolar kredi aldı. Ancak hükümet bunun için sosyal ve sağlık programlarında büyük kesintiler yapmak, emekli maaşlarını indirmek, on binlerce memuru işten çıkarmak ve vergileri artırmak zorunda kaldı.

XS
SM
MD
LG