Erişilebilirlik

Yunanistan'ın Borç Krizi Amerikan Ekonomisine Zarar Veriyor


Krizin Avrupa geneline yayılacağı endişesi New York borsasında değer kaybına yol açtı.
Amerika’da konut ve imalat sektöründe gelişme olduğunu gösteren olumlu verilere rağmen borsa yüzde 2 oranında değer kaybetti. Nedeni ise Yunanistan krizinden ötürü Avrupa borsalarında başlayan düşmenin Amerika’ya yansıması.
Borsanın temel göstergeleri olarak nitelenen Dow Jones, Nasdaq ve Standard and Poor 500 indekslerinin bugün de başlangıçta düşmeyle açılması Yunanistan’daki krizinin yarattığı kötümserlik duygusuna bağlanıyor.
Yunanistan’da kemer sıkma önlemlerini protesto amacıyla düzenlenen iki günlük grevin ikinci gününde de göstericilerle polisler arasında çatışma çıktı. Çoğunlukla devlet memurları ve emeklilerin düzenlediği gösteriler sırasında bir banka ateşe verildi, üç kişi yanarak öldü. Atina’nın yanı sıra Selanik’teki gösteriler sırasında da şiddet olayları çıktı.
Avrupa Birliği ve Uluslararası Para Fonu tarafından sağlanacak 146 milyar dolarlık kurtarma paketi, Yunanistan’da kamu harcamalarının önemli ölçüde kısılmasını gerektiriyor. Devlet memurlarının ücret ve emeklilik maaşlarında kesintiler yapılması ve vergilerin artırılması şart.
Hugh Johnson adlı Amerikalı bir ekonomi uzmanı düşmenin geçici olduğunu, borsada fiyatlarını artmaya devam edeceğini savunuyor. Hugh Johnson, sadece Amerikan değil küresel ekonominin de kendini toparlamaya başladığını ve bunu sürmesi halinde hisse senetleri ve tahvil fiyatlarının da yükselmeye devam edeceğini söylüyor.

Johnson, Yunanistan krizinin Avrupa ve daha az bir ölçüde Amerikan ekonomisini etkilemesinin normal olduğunu ancak borsaya ciddi bir zarar veremeyeceğini söylüyor ve “zaten önemli olan da bu!” diyor.
Yatırımcıları kaygılandıran başka bir konu, Yunanistan'ı kurtarma paketinin büyüklüğü nedeniyle, Avrupa Birliği'nin, Portekiz ve İspanya gibi ekonomisi daha büyük ülkeleri kurtarmada zorlanacak olması ihtimali. Nitekim kriz nedeniyle avronun değeri dolar karşısında son bir yılın en düşük düzeyine inerek, ilk kez 1 virgül 30'un altına düştü.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG