Erişilebilirlik

Yunanistan'daki Belirsizlik Dünya Borsalarını Sarstı


Siyasi ve ekonomik belirsizliğin sürmesi, Yunanistan’ın Euro bölgesinden kopan ilk ülke olabileceği yönündeki kaygıları da arttırdı

Yunanistan’daki siyasi belirsizlik, dünya borsalarında sert düşüşlere yol açtı. Belirsizliğin sürmesi, Yunanistan’ın Euro bölgesinden kopan ilk ülke olabileceği yönündeki kaygıları da arttırdı.

Yunan gazeteleri ülkenin belirsizliğe sürüklendiğini yazıyor. Bir gazete ‘Dram’ diye manşet atarken, diğeri ‘Ülke uçurumun eşiğine geldi’ diyor. Koalisyon görüşmeleri sonuçsuz kalırken, borsa uzmanı Theodore Krintas, Yunanistan’ı dümensiz bir gemiye benzetiyor:

“Yunan borsalarında olduğu gibi Avrupa borsalarında da geçen hafta başlayan siyasi istikrarsızlığın bir ay daha süreceği korkusu hakim.”

Yunanistan’ın siyasi sorunları, Avrupa ekonomilerinin küçülmesi ve Fransa’da cumhurbaşkanının değişmesiyle birlikte arttı.

Robert Halver Almanya’nın Baader Bankası’nda borsa uzmanı:

“Herşey siyasetten etkileniyor. Ne Yunanistan, ne Fransa, ne de Avrupa’nın politikaları açık değil. Bunun da cezasını Alman borsası çekiyor.”

Son kamuoyu yoklamaları, Yunanistan’da radikal solcu lider Aleksis Tsipras’ın partisinin yeni seçimleri kazanacağını gösteriyor.

Tsipras Euro bölgesinde kalmak istiyor, ama Avrupa Birliği’nin kurtarma paketinin koşullarını reddediyor.

Piyasa danışmanı Nick Beecroft, Yunan liderin tavrını gerçekçi bulmuyor:

“Tsipras’ın Yunanistan’ın bir yandan Euro bölgesinde kalırken, bir yandan da kemer sıkma programını reddetme çağrısı, Yunan halkından da destek buldukça, önümüzdeki altı ay oldukça tehlikeli geçecek demektir.”

Avrupa politikaları uzmanı Yorgo Tzogopulos, böyle bir hareketin Yunanistan’ı eski para birimi Drahmi’ye döndüreceği, bunun da felaket boyutlarında sonuçları olacağı uyarısında bulunuyor:

“Bunun devamı siyasi karışıklık ve sosyal istikrarsızlık demek. Küçük işletme ve girişimler anında iflas eder. Üstelik Drahmi’nin devalüe edilmesi gerekir.”

Haziran ayında yeni seçimler yapılır ve bu ülkeyi daha da bölerse, Yunanistan’ın ikinci kurtarma paketini alması güçleşir.

Brüksel’de bir araya gelen Avrupalı liderler, Yunanistan’a sert bir mesaj gönderdi: ‘Ya kemer sıkma programına sadık kalın, ya da Euro bölgesinin dışında belirsiz bir geleceğe hazır olun.”


XS
SM
MD
LG