Erişilebilirlik

Yunanistan'da Ekonomik Kaygılar Artıyor


Yunan halkının bankalardan milyonlarca euro çekmesiyle Avrupa Merkez Bankası, borçlarını ödeyeceğine güvenmediği bazı Yunan bankalarına kredi vermeyi durdurdu

Yunanistan’da geçici hükümet göreve başladı. Yargıç Panagiotis Pikrammenos, 17 Haziran’da yapılacak yeni seçimlere kadar profesörler, teknokratlar ve siyasetçilerden oluşan geçici hükümetin liderliğini üstlendi.

Avrupa’da önümüzdeki haftaların Yunanistan’ın euro bölgesindeki geleceğini belirleyeceği havası hakim. Kitapçı Stavros Papatanasopulos, umutsuz:

”Artık umudum kalmadı. Ne olursa olsun durum bundan sonra daha da kötüye gidecek.”

Yunan halkının bankalardan milyonlarca euro çekmesiyle Avrupa Merkez Bankası, borçlarını ödeyeceğine güvenmediği bazı Yunan bankalarına kredi vermeyi durdurdu. Siyasetçiler ve iktisatçı Theodore Krintas gibi uzmanlarsa Yunan bankalarının nakitsiz kalacağı korkusu yaşanmaması gerektiği görüşünde:

”Halk son günlerde olduğu gibi bankalardaki hesaplarını sessizce çekmeye devam edecek. Bazı Yunan vatandaşları bankaların nakitsiz kalacağı korkusu içinde, ancak ben bunun yaşanmasını beklemiyorum.”

Birçok Yunanlı yeni seçimlerin çekilen acıları uzatmaktan başka işe yaramayacağını düşünüyor. Akademisyen Dionyssis Dimitrakopoulos yeni seçimden de aynı sonucun çıkma riski olduğu görüşünde:

”Yunanistan’da bir söz vardır, ‘herkes şarabına su katmak zorunda’ diye. Yani savunduğunuz noktadan ödün vermeden uzlaşmaya varamazsınız.”

Krizin güney Avrupa’ya yayılması korkusu nedeniyle İspanya’nın da borçlanma maliyeti arttı.

İspanyol bankası Bankia’nın hükümet tarafından kurtarılan hisseleri, sadece bir hafta içinde müşterilerin bankadan bir milyar euro tutarında para çekmesi üzerine büyük değer kaybına uğradı.

XS
SM
MD
LG