Erişilebilirlik

Yunanistan'a Sağlık Engeli


Yunanistan'ın yeni başbakanı Antonis Samaras
Yunanistan'ın yeni başbakanı Antonis Samaras
Yunanistan başbakanı ve maliye bakanı sağlık sorunları nedeniyle Avrupa Birliği ile yapılacak kritik toplantıya katılamıyor.

Doktorları Cumartesi günü göz ameliyatı geçiren Başbakan Antonis Samaras’a seyahat izni vermedi. Maliye Bakanı Vassilis Rapanos ise Cuma günü yemin etmeden önce mide ağrısıyla hastaneye kaldırılmıştı.

Brüksel’de 28-29 Haziran tarihinde yapılacak toplantıda Yunanistan’ı Dışişleri Bakanı Dimitris Avramopulos temsil edecek.

Bu arada Avrupa Komisyonu, Avrupa Merkez Bankası ve Uluslararası Para Fonu yetkililerinin Pazartesi günü Atina’ya yapacakları ziyaret de ertelendi. Yetkililer, Yunanistan’ın kemer sıkma planlarını uygulayıp uygulamadığını inceleyecek. Atina kurtarma paketleri karşılığında kemer sıkma planlarını uygulamakla yükümlü bulunuyor.
Yunanistan’da yeni kurulan koalisyon hükümeti, Avrupa Birliği ve IMF’den aldığı kurtarma paketinin karşılığında uygulamaya başladığı kemer sıkma önlemlerini hafifletmek amacıyla yeni girişimlerde bulunuyor.

Yeni Demokrasi Partisi’nin liderliğinde kurulan hükümet, iki yıla kadar yeni uygulanan bazı vergileri kaldıracağını, kamu sektöründeki işten çıkarmaları donduracağını ve bazı mali reformlar uygulayacağını açıkladı.

Hükümet son açıklamasında maaşlarda ve emekli maaşlarında kesintilere gitmeden mali hedeflerine ulaşmak istediğini, ayrıca yeni vergilere gitmeyi amaçlamadığını bildirdi.

Yunanistan ekonomisi, 2009 yılından bu yana borç kriziyle boğuşuyor.
Başbakan Antonis Samaras’ın Yeni Demokrasi Partisi, geçen Pazar günü yapılan seçimlerde parlamentoda en fazla sandalyeyi kazanmakla birlikte, tek başına hükümeti kurmaya yetecek çoğunluğa sahip olmamıştı.

Parti bunun ardından merkez soldaki rakibi PASOK’la koalisyona gitti. Hükümetin kurulmasının ardından halka kurtarma paketi koşullarını hafifletme sözü verildi.
Beş yıldır ekonomisi küçülen Yunanistan’da işsizlik oranı yüzde 22’ye çıkmış durumda.

STÜDYO VOA

BM’den Gazze’de ‘kıtlık’ uyarısı – 18 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG