Erişilebilirlik

Yunanistan İçin Euro'dan Çıkış Planı


Euro kullanan 16 ülke, Yunanistan’ın ortak para biriminden ayrılması halinde ortaya çıkacak mali sorunları değerlendirmeye başladı.

Avrupalı liderler son günlerde bir yandan Yunanistan’ın Euro bölgesinde kalacağı umudunu dile getirirken, bir yandan da Atina hükümetinin Euro ile ilişkisini kesip eski parası Drahmi’yi yeniden kullanmaya başlayabileceği olasılığını konuşuyordu.

Uzmanlar, Yunanistan’ın Euro’yu bırakmasının uluslararası mali piyasaları karıştırmasından ve Atina’nın borçlarını ödeyememesi halinde Avrupa bankalarının milyarlarca dolar kayba uğramasından korkuyor.

Yetkililer, AB maliye bakanlarının Yunanistan’ın para birliğinden ayrılması durumunda Euro kullanan her ülkenin kendi önlem planını hazırlaması gerektiği konusunda anlaşmaya vardıklarını açıkladı.

Yunanistan bu yıl başında Avrupalı komşuları ve Uluslararası Para Fonu ile milyarlarca dolarlık ikinci bir kurtarma paketi üzerinde anlaşmıştı. Atina hükümeti alacağı yeni borca karşılık Yunan halkının şiddetle karşı çıktığı ağır kemer sıkma önlemlerini kabul etmişti.

Aybaşında hiçbir partinin gerekli çoğunluğu sağlayamadığı seçimlerden sonra yeni bir koalisyon hükümeti kurulamadı ve Haziran ortasında yeniden seçime gitme kararı alındı.

XS
SM
MD
LG