Erişilebilirlik

Yunanistan ve İrlanda Ekonomilerinden Yeni Uyarı Sinyalleri


Yunanistan ve İrlanda Ekonomilerinden Yeni Uyarı Sinyalleri
Yunanistan ve İrlanda Ekonomilerinden Yeni Uyarı Sinyalleri

Geçen yıl Avrupa Birliği ve Uluslararası Para Fonu’ndan yüz milyarlarca dolar mali yardım alan Yunanistan ve İrlanda ekonomileri yeni uyarı sinyalleri veriyor.

Yunanistan Maliye Bakanı Yorgo Papakonstantinu, geçen yılki bütçe açığının yüzde 9,4’lük resmi tahminlerden daha kötü olabileceğini söyledi. Papakonstantinu, kesin bir rakam veremeyeceğini söylerken bazı haber kaynakları, bütçe açığının ulusal gelirin yüzde 10’unu bulduğuna dikkati çekiyor.

Atina hükümeti geçen yıl kemer sıkma programı çerçevesinde sosyal yardım harcamalarını kesmiş, bu karar büyük protesto gösterilerine ve genel grevlere yol açmıştı. Yunan hükümetinin aldığı önlemler yeterli olmamış ve büyük mali kuruluşlar, Yunanistan’ın kredi derecesini aşağı çekmişti.

İrlanda’da ise geçen yıl yapılan 119 milyar dolarlık mali yardım paketinin ‘yeterli olmayabileceği’ belirtiliyor. İrlanda hükümetinin bu kez ayakta kalan dört bankanın mali durumunu güçlendirmek için dış yardım alması bekleniyor.

Dublin hükümeti, bankaların mali durumlarıyla ilgili denetlemesini tamamladı. Hükümetin hazırladığı rapora göre geçen yılki mali kayıp, 76 milyar dolar yerine 110 milyar dolar olabilir. Bu kayıp oranı İrlanda ekonomisinin neredeyse yarısına eşit.

XS
SM
MD
LG