Erişilebilirlik

Yunanistan ve AB'den Türkiye’ye ‘Sondaj’ Uyarısı 


Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki sondaj faaliyetlerinde ısrarcı olmasının Avrupa’dan gelecek sonuçları olacağını söyledi.

Brüksel’deki AB liderler zirvesi sonrası gazetecilere açıklama yapan Çipras, Ankara’nın (Güney) Kıbrıs’ın gaz arama hakkına meydan okumaya devam ederse sorunlarla karşılaşacağını belirtti.

Çipras, "Türkiye'nin saldırganlığında bir artış var. Bunu yalnızca Yunanistan ve Kıbrıs’la ilişkilerinde değil, önemli ülkelerle, ABD ve Avrupa ile olan ilişkilerinde de gözlemliyoruz" dedi.

Avrupalı liderler Brüksel zirvesinde ayrıca, Türkiye'nin sondaj faaliyetlerinin "yasal olmadığını" belirten bir açıklama yayımladı. Açıklamada, AB’nin gerekli yanıtı vermek üzere hazır beklediği belirtildi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ise, AB liderler zirvesinin ardından, Birlik olarak (Güney) Kıbrıs'a tam destek verdiklerini açıkladı. Macron, "Konsey toplantısında birliğin dış ilişkilerini de el aldık. Tüm Konsey üyeleri, özel ekonomik alana Türk müdahalesinin ardından, Kıbrıs'a tam destek ve dayanışma duygularını yeniden açıkladı. Bu konuda hiçbir tereddüte yer kalmaması için, lütfen burada bir kez daha söylememe izin verin, bütün desteğimiz Kıbrıs'la" dedi.

Türkiye, doğalgaz arama faaliyetleri için Fatih sondaj gemisinin ardından dün de ikinci sondaj gemisi Yavuz’u Doğu Akdeniz’e göndermişti.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG