Erişilebilirlik

Yunanistan Önlem Aldı Kaçak Sayısı Düştü


AB'nin sınırlarından sorumlu ajansı Frontex'in verileri, Yunanistan'ın Türkiye sınırında aldığı önlemlerin etkili olduğunu gösteriyor.
AB'nin sınırlarından sorumlu ajansı Frontex'in verileri, Yunanistan'ın Türkiye sınırında aldığı önlemlerin etkili olduğunu gösteriyor.

Kaçak göçmenler konusunda sürekli Türkiye’yi suçlayan Yunanistan, Türk-Yunan kara sınırındaki önlemlerini artırınca sayılar dibe vurdu. Önlemler kaçak göçmenleri deniz yoluna itiyor

Avrupa Birliği'nin dış sınırlarının koordinasyonundan sorumlu ajansı Frontex'in yayımladığı yıllık değerlendirme raporu, Birlik ülkelerine yasa dışı geçişlerin "en gözde noktası" olan Türk-Yunan kara sınırında yakalananların sayısında çok ciddi düşüş olduğunu gösteriyor.

Forntex verilerine göre Ağustos 2012'nin ilk haftasında 2 bin olan yakalanan kişi sayısı Ekim 2012'de haftada 10 kişinin altına düştü. Sayının düşmesinde, geçişler konusunda sürekli Türkiye'yi suçlayıp kendi önlem almayan Yunanistan'ın sınıra 1800 ek polis göndermesi etkili oldu.

Yunanistan'ın önlemleri artırmasının yarattığı yan etki ise yasa dışı geçiş yapma niyetinde olanların, denetimlerin gevşetilmesini Türkiye'de beklemeleri ve beklerken kayıt dışı işlerde çalışmaları oldu. Türk-Yunan kara sınırındaki geçişlerin önlemlere takılması denizden geçişlere rağbeti artırdı. Frontex'e göre denizde yakalananların sayısında yüzde 912'lik artış tespit edildi. Deniz geçişleri için İzmir'in merkez haline geldiğini vurgulayan Frontex, yasa dışı göçmenlerin "en çok tercih ettiği" Yunan adalarını ise Lesbos, Samos, Agathonisi, Farmakonisi ve Symi olarak sıralıyor.

Afrikalı göçmenlerin Türkiye'ye hava yoluyla geldiklerini daha sonra ise kara ve deniz geçişlerine yöneldiklerinin belirtildiği rapordaki, "yaz aylarında yakalanan göçmen sayısının pahalı uçak biletleri nedeniyle düşük olduğu" tespiti de ilginç vurgular arasında yer alıyor.

Avrupa'da yaşayan Türklerin tatil dönüşü herhangi bir vizesi ya da oturumu olmayan akrabalarını yanlarına aldığı örneklere de rastlandığının altı çizilen belgede, 2012'de AB ülkelerine yasadışı giriş yapmaya kalkıp yakalanan Türklerin sayısı 41, giriş yapma izni verilmeyen Türk sayısı ise 3040 olarak belirlenmiş. Frontex verileri, bu kişilerden 1776'sının girişine izin verilmemesinin nedeninin "geçerli vize ya da oturma iznine sahip olmamaları" olduğuna dikkat çekiyor.

Raporda dikkat çeken vurgulardan birini da Avrupa Birliği’ne yasa dışı yollardan girme çabası içinde olan Suriyelilerin sayısında belirgin artış yaşanması oluşturuyor. 2011’de 1600 olarak tespit edilen bu sayı geçen yıl 8000’e fırladı. Türk-Yunan sınırında en çok Afgan ve Suriye vatandaşlarının yakalandığı da Frontex’in verileri arasında yer alıyor. Sınırı geçebilen Suriyeliler, kendilerine otomatik sığınma hakkı veren İsveç ve Almanya’ya ulaşmaya çalışıyor.

STÜDYO VOA

ABD Anayasa Mahkemesi Trump’ın dokunulmazlık iddialarını görüşüyor – 25 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG