Erişilebilirlik

AB Zirvesi Yerini Euro Zirvesine Bıraktı


“Yunanistan ile Euro Bölgesi arasındaki krizin kaderi bugün belirlenecek.” Siyasetçiler ve yorumcular tarafından günlerdir bu sözlerle ifade edilen karar gününde, sürpriz haber sabah saatlerinde Brüksel’den geldi. AB Dönem Başkanı ve Polonya Başbakanı Donald Tusk, Brüksel'de bu akşam 28 liderin katılımı ile düzenlenmesi planlanan AB zirvesinin iptal edildiğini açıkladı. Tusk, sadece 19 Euro Bölgesi ülkesinin devlet ve hükümet başkanlarının bugün bir araya geleceğini kaydetti.

Yunanistan’ın geçen Pazar düzenlenen referandumda kreditörlerin şartlarını reddetmesi üzerine Salı günü Brüksel’de toplanan Euro Bölgesi liderleri yeni kurtarma paketi için Atina’ya 5 gün süre tanımış ve sunulacak önerilerin AB liderleri zirvesinde masaya yatırılacağını açıklamıştı.

Öte yandan Euro Bölgesi maliye bakanlarının dün yapılan ve dokuz saat süren toplantısı sonuçsuz kalırken, bakanlar bugün tekrar bir araya geldi. Toplantı ile ilgili açıklama yapan Euro Group Başkanı Jeroen Dissjelbloem, bakanların Yunanistan’ın emeklilik maaşlarında revizyon, vergi artışı ve özelleştirme gibi konuları içeren son reform paketini yetersiz bulduklarını açıkladı. Toplantıdan sızan haberlere göre, süren müzakerelerde en sert tavrı Finlandiya ve Almanya sergiliyor. Finlandiya Atina'nın reformları uygulayamayacağını öne sürerek, ülkeye yeni mali yardım yapılmasını reddederken, Alman Maliye Bakanı Wolfgang Schäuble‘nin Yunanistan’ın geçici olarak Euro’dan çıkmasını planladığı iddia ediliyor.

Alman basınında çıkan haberlere göre, Yunanistan krizinde baştan bu yana “Grexit” yani Yunanistan’ın Euro’dan çıkması tezini savunan Schäuble, Başbakan Merkel’in desteğini alarak Atina'nın en az beş yıllığına Euro’dan ayrılarak, ekonomisini yeniden yapılandırılmasını senaryo olarak masaya koydu. Fransa ve İtalya bu öneriye karşı çıkarken, İtalya Başbakanı Matteo Renzi'nin Başbakan Merkel’e “Yunanistan'ı aşağılamaktan artık vazgeçin” şeklinde bir mesaj yolladığı öne sürüldü.

Alman haftalık dergisi 'Der Spiegel'in bildirdiği bir diğer habere göre, Alman Maliye Bakanı Euro Grubu’nda yeni bir borç krizi yaşanmaması için üye ülkelerin borçlanmasıyla ilgili yeni kurallar getirilmesini de hedefliyor. Brüksel’deki diplomatik kaynaklara dayanılarak verilen habere göre, Schäuble’nin meslektaşlarına sunduğu plan ileride Euro Grubu anlaşma şartlarına uymayan ülkelerin gruptan çıkarılmasını öngören bir kural konulmasını öngörüyor.

AB kurallarına göre Euro Bölgesi ülkelerinin bütçe açıklarının %3’ü geçmemesi gerekiyor. Yunanistan’da 2009 yılında IMF ve AB uzmanlarının yaptığı denetimler sonucu, ülkenin %3,7 olduğu iddia edilen bütçe açığının manipüle edildiği ve gerçekte%12,7 olduğu ortaya çıkmıştı.

Öte yandan son 5 yılda toplam 240 milyar Euro’luk iki mali destek paketine rağmen iflasın eşiğinden çıkamayan Yunanistan 3 yıllık üçüncü bir kurtarma paketi için kreditörlerden 53,5 milyar Euro talep ediyor.

Yunanistan’ın en büyük alacaklısı konumundaki Almanya’da Başbakan Merkel’in yeni bir yardım paketine olumlu bakmaya başlaması dikkat çekerken, bu akşamki Euro Grubu Liderler Zirvesi’nde bu yönde bir karar çıksa bile, bunun Almanya’da dahil en az 8 ülkenin parlamentosunda onaylanması gerekiyor.

Koalisyondaki Hıristiyan Birlik CDU/CSU partilerinin Meclis Grubu’nda en az 100 milletvekilinin, Yunanistan’a üçüncü bir yardım paketine karşı çıkacağı tahmini yapılıyor. Ancak koalisyon ortağı SPD’nin yanı sıra muhalefetteki Yeşiller ve Sol Parti’nin desteği nedeniyle, Federal Meclis'te Yunanistan'a yapılacak yeni bir yardım paketini büyük bir çoğunlukla onaylanacağından yola çıkılıyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG