Erişilebilirlik

Yunanistan Hala AB'de Kaygı Konusu


Yunan parlamentosunda, cumhurbaşkanı seçmek için gerekli çoğunluğun çünkü kez sağlanamaması, Başbakan Antonis Samaras’ı erken seçim kararı almaya zorladı. Seçim tarihi 25 Ocak olarak belirlendi.

Koalisyonun en güçlü ortağı merkez sağdaki Yeni demokrasi Partisi olsa da, sol görüşlü Syriza Partisi kamuoyu yoklamalarında lider görünüyor.

Yunanistan, 2011 yılında başlayan borç kriziyle birlikte kemer sıkma politikalarını uygulamaya soktu. Sol görüşlü parti, eğer seçimleri kazanırsa kemer sıkma politikalarının tarihe karışacağı sözünü veriyor.

Syriza Partisi lideri Alexis Tsipras, seçimlerden sonra, ülkeyi yoksulluğa, işsizliğe ve umutsuzluğa sürükleyen rejimin sona ereceğini söylüyor.

Syriza Partisi, Avrupa Birliği, Avrupa Merkez Bankası ve Uluslararası Para Fonu’yla (IMF) yapılmış olan ekonomik yardım paket anlaşmalarını yeniden masaya yatırmak istiyor. 300 milyar dolarlık ekonomik yardım paketleri, Yunanistan’ın katı bir kemer sıkma politikası uygulaması şartına bağlanmıştı.

Ancak muhalefet, vergi artışlarının ve harcama kesintilerinin, işsizliğin yüzde 25’e vardığı Yunanistan’ı daha da zor duruma soktuğunu savunuyor.

Euro bölgesindeki krizin zirvede olduğu 2010 ve 2011 yıllarında, birçok uzman Yunanistan’daki ekonomik darboğazın ülkenin Avrupa Birliği’nden çıkmasına neden olabileceği ve Euro bölgesinin tamamen parçalanabileceği uyarısında bulunmuştu.

Ancak bugün uzmanlar, bu korkunun biraz daha hafiflediğini söylüyor.

Atina Üniversitesi’nde siyasi bilim dersi veren Doçent Doktor Dimitris Sotiropoulos, Syriza Partisi’nin seçimleri kazanması durumunda ekonomik yardım paketlerini yeniden müzakere edeceğini ancak Yunanistan’ın Euro bölgesindeki yerini de riske atmayacağını düşünüyor.

Sotiropoulos “Hem Yeni Demokrasi Partisi hem de Syriza Partisi, Euro bölgesinde kalmayı taahhüt ettiler. Ayrıca Avrupa Birliği kurumları temsilcileri de Yunan hükümetine, Yunanistan’ı Euro bölgesinde tutma sözü verdiler,” şeklinde konuşuyor.

Almanya Maliye Bakanı, Yunanistan’da yapısal değişikliğe gidilmesinin zorunlu olduğunu söylerken, yeni hükümetin alternatif yollar aramasının sorunları da beraberinde getireceği uyarısını yaptı. Maliye Bakanı, erken seçimlerin, Yunan hükümetiyle yapılan anlaşmalarda herhangi bir değişikliğe yol açmayacağını da sözlerine ekledi.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG