Erişilebilirlik

Yunanistan’dan Türkiye’ye Yalanlama


Pazarkule kapısı yakınlarında bir göçmen Yunan tarafından atılan göz yaşartıcı gazı geri fırlatırken.
Pazarkule kapısı yakınlarında bir göçmen Yunan tarafından atılan göz yaşartıcı gazı geri fırlatırken.

Yunanistan, sınır muhafızlarının bir göçmeni öldürdüğü yolunda Türkiye’nin iddialarını yalanladı. Edirne Valiliği, Yunanistan sınırını geçmeye çalışan yasadışı göçmenlerle Yunan polisi arasında yaşanan arbedede polisin gerçek mermi kullanması sonucu bir göçmenin öldüğünü, beşininse yaralandığını bildirdi. Yunanistan ise iddiayı yalanladı ve ‘‘tamamen yalan haber’’ ifadelerini kullandı.

Edirne Valiliği’nden yapılan açıklamada Yunan polisinin Pazarkule yakınında gerçek mermiyle göğsünden yaraladığı göçmenin hastanede hayatını kaybettiği belirtildi. Açıklamada beş göçmenin de başlarından ve bacaklarından yaralandığı bildirildi.

Yunanistan hükümet sözcüsü Stelios Petsas ise “Türkiye yalan haber yayıyor. Bunu kesinlikle reddediyorum” ifadelerini kullandı.

Yunanistan dün de Türkiye’nin Yunanistan polisinin sınırı geçmeye çalışan üç göçmeni öldürdüğü iddialarını yalanlamıştı.

“Türk polisi gaz bombası atıyor”

Yunanistan’ın bugün yayınladığı bir videoda, Türk polisinin Kestanelik sınır geçişinden karşıya gaz bombası fırlattığı görüntüleri yer alıyor.

Videoda bir dizi Türk polisin kalkanlarının arkasından dörtlü sıralar halinde nöbet değiştirerek Yunan topraklarına gaz bombası attığı görülüyor. Reuters haber ajansına göre videonun gerçek olup olmadığı doğrulanabilmiş değil.

Reuters’a konuşan Yunan güvenlik yetkilisi Türk polisinin Yunan güçlerini geri iterek göçmenlerin geçişine yardımcı olmaya çalıştığını iddia etti. Yetkili diğer gerekçenin ise Yunanistan’ı provoke etmek olduğunu savundu.

Reuters’a konuşan bir Türk yetkili ise Türk polisinin Yunan polisine göçmenlere gerçek mermilerle ateş açtığı için yanıt verdiğini kaydetti. “Türk polisi asla göçmenleri hedef almadı” diyen yetkili “Türk polisinin amacı göçmenleri Yunan polisi karşısında korumak” dedi.

Kestanelik sınır geçişi son günlerde göçmenler ve Yunan polisi arasında Cuma gününden bu yana sert geçen çatışmalara sahne oldu. Salı günü bazı göçmenlerin sınır bölgesinden uzaklaşmasıyla gerilim biraz olsun azalmıştı.

Suriye’nin kuzeybatısındaki çatışmaların artması nedeniyle yeni bir göç dalgasıyla karşı karşıya kalma endişesi yaşayan Türkiye, geçen hafta Avrupa’ya geçmek isteyen göçmenlere sınır kapılarını açacağını ilan etmişti. Türkiye böylece 2016’da Avrupa Birliği’yle yapılan göç anlaşmasının yükümlülüklerini yerine getirmeyi bırakmış oldu. Türkiye bu anlaşmayla AB yardımı karşılığında binlerce göçmeni ülke sınırları içinde tutmayı kabul ediyordu.

Türk hükümetinin bu kararının ardından çoğu Suriye, Ortadoğu ülkeleri ve Afganistan’dan olmak üzere 10 binden fazla göçmen, batı Avrupa’ya geçme umuduyla Yunanistan sınırına yığıldı. Yunan güvenlik güçleri göçmenlerin geçişini önlemek için göz yaşartıcı gaz kullanıyor.

STÜDYO VOA

“Görüş ayrılıkları olsa bile İsrail’in güvenliğine taahhüdümüz sağlam” – 7 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:27:46 0:00
XS
SM
MD
LG